вторник, 25 февруари 2014 г.

БАНИЦА с МАЯ


За тестото: 
400 мл. вода,
1 яйце и един белтък / жълтъка за намазване/,
1/2 блокче мая,
1 ч.л. захар,
2 с.л. олио,
1 ч.л. сол.
Брашно 700-800 гр. и отеделно за точенето /общо около 1кг./
150 гр мас за намазване на корите,

За плънката: 300гр. сирене и 1 яйце

Замесвате тестото меко , но еластично да се точи. Разделя се на 6 топки.


Разточва се една кора и се намазва с маста, разточва се друга кора, слага се в/у първата и се намазва пак с мас и се наръсва с 1/3 от плънката.




Завива се на стегнато руло,което се усуква и разпъва.


Завива се на охлюв и се поставя в тавата.


Останалите кори се правят по същия начин и се увиват на около.


Оставя се да втаса , след това се намазва с жълтък разбит с една лъжица  олио.
Пече се на 180С до зачервяване.

шоколадови КЕКСЧЕТА с ПЪЛНЕЖ


Идеята за тези кексчета видях в публикация на  Кулинарни рецепти, но нямаше рецепта само снимка на ,която се виждаше, че са направени с бисквити тип Орео , някакъв жълт крем и кафяво кексово тесто.Идеята много ми допадна и реших да импровизирам. Не знам колко вкусни са били тези на снимката, но моята импровизация се оказа много успешна- надмина очакванията ми. 
Ако решите да си приготвите тези вкусни кексчета , ето рецептата.

Продукти за крема:
1/2л. прясно мляко,
4 с.л. захар,
1 пудинг ванилия / 40гр./,
няколко капки жълта боя и 2-3 капки есенция карамел
около 20 гр. масло.
Крема се приготвя по указанията на опаковката,като накрая добавих есенцията, боята и маслото.

Не разполагах с бисквити Орео и използвах подобни./минимум 32 бр. бисквити/

За кексовото тесто използвах рецептата си за  "Шоколадова лава", която е следната:
200гр. натурален шоколад,
125 р. масло,
3 яйца,
50 гр. брашно
60 гр. захар,
щипка сол, щипка лимонена киселина и 2 ванилии

Шоколада се разтопява с маслото на водна баня. Жълтъците се разбиват със захарта, белтъците се разбиват с щипка сол и лимонена киселина.
Към жълтъците се прибавя шоколада ,разбъркват се добре,след това се прибавя ванилията и брашното,пак се разбърква добре до еднородна смес. Най- накрая се прибавят белтъците,бърка се внимателно с дървена лъжица.

Във Форми за мъфини се поставят хартиени капсули, на  дъното  бисквита в/у нея чаена лъжичка крем,отгоре друга бисквита в/у нея пак малко крем. Отстрани и отгоре се слага от кексовото тесто. От тези продукти се получават 16 кексчета.
Пекът се на 200-220 С за 15-20 мин. в предварително загрята фурна. 


понеделник, 24 февруари 2014 г.

сладкиш с МАСКАРПОНЕ и ШОКОЛАД


Рецептата за този сладкиш стоя дълго в графа"да се пробва" и ето,че дойде ред да я направя.Малко промени,малко допълнения и като краен резултат се получи това вкусно изкушение.
Необходими продукти за блата:
масло или маргарин 125 гр.
пудра захар 125гр.
яйца 3 броя
брашно 125гр.
ванилия 1-2 броя,
1 ч.л. бакпулвер

За крема:
120 гр. захар,
3 жълтъка,
200 мл. течна животинска сметана,
500гр. сирене Маскарпоне,
100 гр. бял шоколад,
100гр. черен шоколад,
10гр. желатин,

За пласта най-отгоре:
50 рг. шоколад,
1 к.ч. едро слени орехи,
около 20 гр. масло,
трохи от блата.
За сиропиране на блата: 1/2 к.ч. захар и 1 к.ч. вода /да заври на котлона до стапяне на захарта/

Приготвяне на блата:  Отделят се жълтъците от белтъците, в дълбока купа се слага мекото масло и пудрата захар, разбива се с миксера на крем.Един по един се добавят жълтъците, ванилията, брашното с бакпулвера.Белтъците се разбиват на сняг и се добавят към сместа с помоща на шпатула. Подготвя се тава за печене с около 2 см. по-широка от формата в която ще се сглобява сладкиша /аз го изпекох в 32 см. тава, а формата ми беше 28 см./
Тавата се намазва с масло и се посипва с брашно / може да се ползва хартия за печене/.Пече се в загрята фурна на 180С  до порозовяване на блата/ проверява се за всеки случай с клечка за зъби/.


Готовия блат се изкарва на решетка за да изстине.

Крема се приготвя , като желатина се накисва в малко вода за да набъбне.
В по-голяма метална купа се смесват сметаната , жълтъците и захарта, сместа се вари на водна баня до окончателното стапяне на захарта , като се внимава да не се пресекат жълтъците.



 Стапя се желатина на водна баня и се прибавя към сместа.



В друга купа се разбива маскарпонето и се смесва с жълтъчната смес.



След което сместа се разделя на две равни части в една се слага разтопен белия шоколад, а в другата черния шоколад.Кремовете  се слагат в хладилника да стегнат.

Докато кремовете се стягат блата се изрязва с размера на формата в която ще се сглобява  /във форма със свалящи се стени/,поставя се в чинията за сервиране и се напоява с изстиналия сироп.

Приготвяне на най-горния пласт : Изрезките от блата се натрошават на трохи, прибавят се орехите и стопеният с маслото шоколад.Разбърква се, трохите да станат шоколадови.

Взема се стената на формата за печене и се поставя в/у блата така, че блата да е дъно на формата. Взема се с лъжица единия крем и се разпределя на купчинки, като се оставя разстояние  м/у тях , след това се запълват  празните места с другия крем.Леко се заглажда повърхността.

Слагат се трохите на равномерен пласт.


Оставя се в хладилника да стегне за няколко часа.


вторник, 18 февруари 2014 г.

КОЗУНАК с крем и шоколад


Необходими продукти :
100гр. шоколад
за тестото:
 80гр. масло /стопено/
100мл. прясно мляко,
60 гр. захар,
2 яйца,
2 ванилии,
1/2 к.л. сол,
500гр. брашно,
1/2 куб. мая

за крема:
500мл.прясно мляко,
1 пак. пудинг ванилия/40 гр./
40гр. масло,
4 с.л. захар,

Начин на приготвяне:
Първо се приготвя крема , като се дръпне от огъня се добавя маслото и се бърка до поемането му, оставя се на страни да изстива.
Разтваря се маята  в прясното мляко, в отделен съд се разбиват яйцата със захарта и се прибавят към маята, прибавя се и стопеното масло, след това брашното и солта и се замесва тестото/ меко ,но да не лепне/  ако е необходимо се добавя  още малко брашно.
Тестото се разделя на две топки едната да е малко по голяма от другата .

Оставят се да втасат, след което по малката се разточва на кора около 2-3 мм. и се поставя в/у хартия за печене.
Намазва се с малко крем в средата и се посипва с малко натрошен шоколад.

Другата топка се разточва на малко по-дебела кора като и се предава правоъгълна форма. 
и се намазва с останалото количество крем и се посипва с останалия шоколад.

Навива се на руло и се нарязва на  парчета.

Парчетата  със сряза на горе се подреждат в/у намазаната част на другата кора.

Събира се кората към средата.
След което се мести с хартията във форма с отделящи се стени.
 Оставя се да втаса и се пече на 170-180 С. за около час.
/проверява се с дървено шишче/
 Да ви сладко!

понеделник, 17 февруари 2014 г.

Бутер ПАСТИЧКИ


Необходими продукти:
500гр. бутер тесто,
1 пудинг ванилия 40 гр.,
1/2 л. прясно мляко
4 с.л. захар за крема
50гр. бял шоколад
3-4с.л.кристална захар за посипване ,малко пудра захар за посипване.
Първо направете крема:  смесвате пудинга със захарта добавя се малко от млякото да се получи ладка каша, долива се останалото мляко, поставя се на котлона и се вари при непрекъснато бъркане до сгъстяване.Махате от котлона и добавяте натрошения шоколад, бърка се да се поеме от крема и го оставяте на страни да изстива.
Размразеното бутер тесто приглаждате леко с точилка и с вилциа се надупчва.Нарязвате на квадрати /8см/ в случая,но формата и големината на пастичките е въпрос на предпочитание.Всеки квадрат намокряте с вода с помощта на четка и посипвате обилно със захар.Печете върху хартия за печене на 200С в предварително загрята фурна.Докато не са съвсем изстинали внимателно разделяте на две и слагате по 1 суп.лъжица от крема върху долната част и прихлупвате с горната част.Готовите пастички посипвате с пудра захар.                                                                                                                                                                                   Да ви сладко!

петък, 14 февруари 2014 г.

ЧАТАЛ ТАТЛАСЪ




1/3 ч.ч.кис. мляко, 1/3ч.ч. олио, 1 яйце, 10гр. бакпулвер , ванилия , щипка сол, бращно колкото поеме за меко тесто.
сироп- 3ч.ч. вода , 2 ч.ч. захар и една ванилия.
Приготвя се сиропа и се оставя да се охлади . Замесва се меко тесто разделя се на две. Всяка топка се разточва на тънък лист - около 3мм, нарязва се на ленти около 1,5см.и дълги около 20 см., навиват се рехаво ролце и с вилица притискам леко в края за да не се развие при пърженето. Пържат се в повече мазнина по няколко до златисто, като се извадят веднага се пускат в сиропа ,когато са изпържени следващите вадя тези в сиропа и слагам следващите и т.н.т.

четвъртък, 13 февруари 2014 г.

ТОРТА с ШОКОЛАДОВА УКРАСА

Торта с шоколадова украса За блатовете:3 яйца се разбиват с 300гр.захар и 1ванилия с миксер до побеляване,добавя се 125гр.масло-разтопено,катосе поеме се добавя 150гр.брашно и 1бакпулвер,разбърква се добре и се добавят 150гр.смлени орехи.Пече се в/у хартия за печене на 180С.Тестото става малко гъсто затова за по-лесно разнасяне аз го сипвам с лъжица на купчинки-една до друга и след това заглаждам да се слеят в цял блат. Шоколадов мус:В отделни купи се разбиват 400гр.животинска сметана и 2 белттъка. 1желатин/10гр./се накисва в малко вода/около100мл./и се стапя на водна баня.200гр.черен шоколад също се стапя на водна баня и към него се добавя желатина,с шпатула се смесват добре,прибавя се към сметаната,като се размесят се прибавят и белтъците. За сиропа:125гр.масло,300гр захар,200мл вода,3с.л.какао,1 ванилив и 2-3 капки есенция-ром,слага се на котлона /на не много силен/ се бърка докато сместа се хомогенизира. За ганаша:100гр.шоколад се стапя на в.баня и се разрежда със сметана /сипва се малко по малко/до добиване гъстота ,като се вдигне лъжицата да се стича лесно/като по-рядко кексово тесто/. Какво направих аз:изпекох един голям правоъгълен блат/24/38/ от него си изрязах 2 платки с 1 см. по-малки от диаметъра на формата/за форма използвах опаковка от сладоледена торта/ .На дъното сложих 1 пласт мус,огоре блат,от страни запълних с мус,напоих малко със сироп,отгоре останалия мус,другия блат,напоявя се и той,от края да е запълнено с мус.Сложих в хладилника да стегне.На другия ден,изкарах тортата от формата и я залях с ганаша. Това,което ми остана от правоъгълния блат ,нарязах на хапки,потопих ги в останалия сироп и овалвх в смлени орехи.