вторник, 24 юни 2014 г.

Питка с пълнозърнесто брашно и семена








Необходими продукти:

650 гр.брашно и още 50 гр. за оформяне на питката,

100 мл.вода,

100 мл.газирана вода/сода/,

200 мл.кисело мляко,

2 яйца,

20 гр. мая,

1 чаена лъжичка захар и 1 чаена лъжичка сол,

2 супени лъжици слънчогледово олио или зехтин,


200 гр.микс от семена.


От посочените продукти,без семената и едното яйце се замесва тесто.Аз го измесих в хлебопекарна.На дъното на контейнера сипах мазнината,след това разтворената във водата мая със захарта.Добавих  киселото мляко ,в което разбих едното яйце и газираната вода.Сипах брашното и най-отгоре сложих солта.                                                                                                  
Ако се меси на ръка ,прави се кладенче от пресятото заедно със солта брашно,добавя се маята разтворена с водата и захарта и останалите продукти без семената и едното яйце.Меси се меко и еластично тесто.

Готовото тесто се разделя на две равни части.От едната част се правят 16 топчета.




Другата част се разделя на две ,оформят се две топки,които се разточват на кора с диаметър около 28-30 см.Всяка кора се разделя на 8 триъгълника и всеки триъгълник се срязва по средата.




Разбива се другото яйце,а семената се сипват купичка.Взема се топче,потапя се в яйцето,овалва се в семената и се поставя в основата на триъгълника,завива се така,че да се покаже от среза,крайчетата се завиват на долу.Подреждат се в намазана тава с размер 28см. диаметър.Питката втасва докато удвои обема си.Може да се сложи във фурната на 50С докато втаса и след това се увеличава температурата и се пече на 170С.Изпечена ,питка се изважда от тавата и се покрива с кърпа.








Да ви е сладко!

вторник, 17 юни 2014 г.

СЛАДОЛЕДЕНО ПАРФЕ




Тази торта ,може да се каже,че е универсална,ако се съхранява във фризера е сладоледена,но може да се съхранява в хладилника като обикновено парфе.И в двата случая е много вкусна.



Може да се направи само с един блат за основа на парфето или два както в случая я направих аз.За направата им използвах и бисквити ОРЕО.За украса използвах готови бисквитки и крем за украса на торти,но може да се залее с шоколадова глазура ,въпрос на предпочитание.






Необходими продукти:

За един блат:

!00 гр.натурален шоколад,

60 гр.краве масло,

2 яйца,

40 гр. брашно,

30 гр.захар,


ванилия


по щипка сол и лимонена киселина.

около 20 бр. бисквити ОРЕО.


За крема :


500 гр.крема сирене,

200 гр.шоколад/черен,бял или млечен въпрос на предпочитание/

1пудинг Йткер без варене / предпочитан вкус/

10гр.желатин,

3 супени лъжици заквасена сметана,

200мл.течна сладкарска сметана.


За гарниране може да се използва топинг за сладолед.



Приготвяне на основата:

Шоколада се разтопява с маслото на водна баня,в купа се разбиват жълтъците със захарта ,а в друга купа се разбиват белтъците със солта и лимонената киселина.
Към жълтъците се прибавя шоколада,ванилията и брашното.Внимателно се прибавят и разбъркват белтъците с помоща на шпатула.Тази смес се изсипва във форма за торта с подвижни стени,заслана с хартия за печене.Отгоре се подреждат бисвитите като се притисат към дъното.Размера на формата 25-26см..Пече се в предварително загрята фурна на 200С за 15мин.
От посочените продукти,по описания начин се приготвя и другия блат.

Приготвяне на крема:

Желатина се накисва със 6 супени лъжици хладка вода.Приготвя се пудинга,разбива се сметаната,шоколада се стапя на водна баня.В голяма,дълбока купа с помоща на миксер се разбива крема сиренето заедно със заквасената сметана,прибавят се  последователно шоколада ,пудинга и стопения желатин,като след всяко добавяне се разбива сместа с миксера.Накрая се прибавя сметаната,която се разбърква с помощта на шпатула.

Сглобяване:

В съдът,в който ще се съхранява тортата се поставя стената от формата запечене,слага се основата ,залива се с малко топинг за сладолед и отгоре се сипва крема,заглажда се отгоре и се слага във фризера да стегне.След като стегне за 1-2 часа се маха стената от формата.Ако някъде е необх
ходимо се заглажда отстрани с помощта на мокър нож.Украсява се.Готовата торта се връща във фризера или в хладилника.Ако се консумира като сладоледена е добре да се извади от хладилника половин час преди сервиране.






Да ви е сладко!

понеделник, 2 юни 2014 г.

ЯГОДОВО ПАРФЕ








Необходими продукти:

За ягодовия крем:
200гр. пресни ягоди,
50гр.захар,
50 мл.сметана
1желатин

За белия крем:
350мл.сметана,
250гр.сирене Маскарпоне или Крема сирене,
100гр.пудра захар,
2 ванилии,
1желатин,
50гр.черен шоколад/едро настърган/

За глазура:
150гр.черен шоколад,
50млсметана,
20гр.краве масло,
100-150грнакълцани бадеми или лешници.


Най-напред се приготвя ягодовия крем.Ягодите се смесват със захарта и се слагат на котлона на умерен огън да се стопи захарта и плодовете да поомекнат за около 10 мин.Тази смес се пасира и претрива през едра цедка за да се премахнат семенцата от ягодите.Желатина се накисва в 5-6 супени лъжици студена вода,стапя се на водна баня и се прибавя към ягодите.Прибавя се и сметаната ,разбърква се до хомогенност.Тази смес се излива в купичка с обло дъно,застлана със свежо фолио и се поставя във фризер за 2 часа.Сместа трябва да стегне за да може да се вземе без да разваля целостта си.

Когато ягодовата смес е готова се пристъпя към приготвянето на бялата смес:Сметаната се разбива с половината захар на твърд крем.Сиренето също се разбива с останалата захар,прибавя се ванилията,желатина накиснат в 5-6 супени лъжици студена вода и стопен на водна баня.Добавя се сметаната и шоколада.

По-голяма купа се застила със свежо фолио ,изсипва се бялата смес и в средата се слага ягодовата смес със дъното нагоре,леко се притиска да потъне в бялата смес,изравнява се и се поставя в хладилника за 2-3 часа.

Когато парфето е готово се приготвя глазурата: Стапя се шоколада и се намазва повърхността ,която ще е основа.



Сместа е студена и шоколада се втвърдява почти веднага.Когато се втвърди ,се обръща в чинията за сервиране.
Към останалия шоколад се прибавя маслото и сметаната и на водна баня се бърка сместа докато се изглади.С тази смес се намазва цялото парфе и се посипва с ядките.







Да ви е сладко!