събота, 29 ноември 2014 г.

Питки с кисело мляко












200 мл.вода,

20 гр.прясна мая или 7 гр.суха,
1 чаена лъжичка захар,
300 мл.кисело мляко,
1 яйце и един белтък,жълтъка се оставя за намазване на питките,
3 супени лъжици олио,
1 пълна чаена лъжичка сол.
700 гр.брашно


Замесвам тестото в хлебопекарна на програма "месене със втасване" докато машината замесва я следя и ако е необходимо добавям още малко брашно,втасалото тесто разделям на осем равни части и ги оформям на питки.Подреждам питките в тава застлана с хартия за печене на разстояние една от друга,може и без хартия,само намазана с олио.Оставям питките да починат 15 мин.,мажа ги с жълтък разбит с 1 чаена лъжичка пр.мляко ,включвам фурната на 180 С и слагам да се пекът.Пека 40 мин.Готовите пики поставям върху решетка,покривам с покривка и оставям да постоят така за половин час.

Тестото може да се замеси и ръчно.При месенето с машина има няколко правила,които всеки притежател на такава знае,първо се слагат течните съставки,после брашното,ако се ползва прясна мая се разтваря в течните съставки,а солта се слага най- отгоре след брашното,ако маята е суха,солта се слага в течността,а маята най- отгоре.


Да ви е сладко!

вторник, 25 ноември 2014 г.

Домашен деликатес






500 гр кайма смес,
300 гр.свинско месо ,да има малко тлъстичко,нарязано на ситно.Парченцата да са големи колкото лешник,
200 гр.свински черен дроб,нарязан на много ситно или смлян с машинка за месо,
100 гр.ситно нарязан праз лук,
2 яйца,
1 чаена лъжичка захар,1 супена лъжица равна сол /около 10-12 гр./,
100 мл.червено вино,
Черен пипер и 1/4 индийско орехче /настъргано/.

Всички продукти се омесват добре и се изсипват в тавичка,застлана с найлонена торбичка за печене,така,че да обхваща и стените. Покрива се  плътно с алуминиево фолио.Поставя се в по- голяма тава,в която се налива вода до средата на малката тава.Пече се на водна баня ,на 170-180 С за 2-2,5 часа.След това фурната се изключа и остава в нея още 30 мин. Когато се извади от фурната се поставя отгоре по малък съд с някаква тежест за да се уплътни докато изстива .Аз изполавам за печенето правоъгълна форма за кекс,притискам с друга форма в ,която слагам един пакет от 2 кг.морска сол.
Когато изстине се отлива течноста ,която се е отделила при печенето и така както си е с тежеста се слага в хладилника за 24 часа.







Да ви е сладко!



четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Масленица със сирене







За тестото:

450мл.вода,
20гр.прясна мая,
1чаена лъжичка захар,
1 равна супена лъжица сол,
Около 700гр. брашно.

300гр.сирене,около300 мл.стопена мас.

Разтваря се маята и захарта във водата.Към брашното се добавя солта.Замесва се меко и еластично тесто.Тестото се разделя на 8 равни части,които се оформят на топки.Оставят се да починат за 15-20 мин.Взема се топка,потапя се в маста и се разпъва с ръце докато е възможно и се слага на работния плот и се доразпъва ,за да се изтънят краищата.Поръсва се с малко мазнина.Следващата топка се разпъва по същия начин,слага се върху вече разпънатата кора и се доразпъва до същата големина.Поръсва се с мазнина и отгоре се поръсва с натрошено сирене.Така още две топки,поръсва се със сирене и получената купчина от четирите кори се завива на руло,което се разпъва и усуква.Завива се на охлюв и се поставя в средата на намазана с мазнина тава/32см.диаметър/.Останалите четири топки се приготвят по същия начин и второто руло се завива около охлюва.




Оставя се да втаса на тпличко.


фурната се загрява на 200 С,слага се да се пече и фурната се намаля на 180 С.Пече се около 1 час до апетитен загар.Изпечената масленица се поръсва със студена вода и се покрива с кърпа за 15-20 мин.





Да ви е сладко!

четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Дърпана баница





Рецептата за баницата беше на пакета с брашно,който си бях купила.Не бях правила дърпана баница,но се реших да пробвам.Спазих стриктно указанието,само добавих още десет минути към времето за печене.Много съм доволна от резултата.

Продукти

600 гр.брашно,
3 яйца,
1 ч.л. с връх сол,
1 с.л оцет,
1 с.л.олио,
250 мл.топла вода,
200 мл.олио за отпускане на питките,
250 гр.ссирене.

Две от яйцата се разбиват и към тях се добавят водата,солта,оцета и 1 с.л.олио.В брашното се прави кладенче,излива се сместа и се замесва тесто малко по- твърдо от това за питка.Докато измесвах тестото се наложи да добавя още около 50 гр, брашно ,така че за направата на моята баница използвах 650 гр. брашно.
Тестото разделих на 6 части,оформих ги на топки и ги сложих в тавичка,където предварително сипах 200 мл.олио.Топките сплесках на питки за да се покрият с мазнината.

Покрих тавата с фолио и оставих да почиват за 30 мин.

След това взех топка и я разпънах като мекица до колкото беше възможно и слижих върху покривка ,доръзпънах нежно и внимателно краищата докато се получи голяма и тънка кора.

Полях с лъжица малко олио от това ,в което сложих питките и поръсих със сирене.С помоща на покривката завих на руло и оформих охлюв.Слижих го в средата на намазнена тава.така направих и останалите кори,завивайки ги около първата.Когато започнах да правя предпоследната кора,включих фурната на 180 С да загрява.Накрая залях баницата с разбитото трето яйце и я сложих да се пече.Пекох 35 мин.След изпичането я поръсих с малко студена вода и я покрих с кърпа за 5 мин.






Да ви е сладко!



петък, 7 ноември 2014 г.

Тутманик




За тестото:

400 мл.вода,
20 гр.мая,
1 ч.л.захар,
1 с.л.сол,
2 с.л.олио,
1 яйце,
700 гр.брашно и малко още за поръсване при точенето.

1 ч.ч.стопена мас или масло за намазване,

300 гр.сирене.

Маята се разтваря във водата със захарта,добавя се яйцето и се разбива леко да се поразкъса белтъка и жълтъка.Брашното се прави на кладенче,слага се солта и олиото и се добавя и сместа с маята.Замесва се тесто,меко и еластично.Тестото се разделя на три части,които се оформят на топки.Оставят се да починат 15-20 мин.

Взема се топка и се разточва на кора около 15-20 см.по- широка от диаметъра на тавата,в която ще се пече /30 см./
В средата на кората се отбелязва дъното на тавата

Намазва се добре с мазнина и се реже по края

В центара се слага натрошено сирене и след това всеки  срещуположен край ,като се разпъва колкото е възможно се слага отгоре .Всеки пласт се маже с мазнина

Получава се малка питка,която се отделя на страни.Следващата топка се разточва със същата големина като първата,маже се с мазнина и в центъра се поставя вече готовата .Отгоре се поръсва сирене и се процедира както при първата кора.Така и третата топка тесто.



Така получената питка се слага в намазаната с мазнина тава,притиска се с ръката,всеедно се сече,така се оформят 6 или 8 парчета.


С ножа се срязва м/у парчетата без да се стига до дъното,около 2 см Втасва на топлико за 40 мин. във фурната на 50 С и после фурната се увеличава на 180 С .Пече се за около 50 мин.Изпечения тутманик се покрива за 10- на мин.



Да ви е сладко!