вторник, 27 януари 2015 г.

Кифлички-пурички



Продукти за тестото:

600гр.брашно/ и още 2 супени лъжици за доизмесване/,

4 чаени лъжички захар,

300 мл.прясно мляко,

20гр.прясна мая,

2 яйца,от едното се отделя жълтъка за намазване.

125гр.мас или масло или комбинация от двете мазнини.Мазнината стопена/равнява се на 150 мл.ако се мери в милилитри/,

1ч.л.сол.

Кифличките могат да се приготвят без плънка или да се направят със солена плънка/кашкавал,сирене/или сладка плънка от локум,мармалад,но ако се използва мармалад ,желателно е да е по-гъст,защото в противен случай може да потече извън кифличките при печенето.





Приготвяне на тестото:

Прясното мляко се затопля леко.Сипва се в купата ,в която ще се меси тестото и към него се добавят маята и 1 ч.л.захар.Разбърква се с лъжица/най-добре дървена/ за да се разтвори маята и захарта.Към тази смес се добавя по малко от брашното,около една трета,размесва се добре с лъжицата,получава се гъста каша.Покрива се и се оставя на топло .След 15-20 мин.към тази смес се прибавят разбитото яйце и белтък с останалите три лъжички захар.Разбиват се с вилица.Прибавя се стопената мазнина/да не е гореща,като
се потопи пръст да не пари/,солта.Разбърква се да се поемат продуктите и сместа да се изглади.Към сместа се добавя постепенно брашното докато се поеме и се събере на топка,след което се слагат две лъжици брашно и тестото се доизмесва докато ги поеме.
Разделя се тестото на малки късове,от които се оформят топки с големината на малко яйце.Получават се около 24-25 топчета.Топчетата се покриват и се оставят да почиват 15-20 мин.


Взема се топче,разточва се на питка с големината  чаена чинийка,ако кифличките са с пълнеж,слага се малко от него,прегъват се двата края с около сантиметър и се завива като пуричка.Готовата пуричка леко се претъкалва с длан по плота,за да се дооформи и крйчето да прилепне.Кифличките се подреждат в тава застлана с хартия за печене или намазана с мазнина на растояние около сантиметър -сантиметър и половина,с крайчето надолу.



Оставят се да почиват 30 мин.Фурната се загрява на 180 С.Преди да се сложат да се пекът се намазват отгоре със жълтък.Пекът се за 30-40мин., отначало  20 мин. на 180С и след това се увеличава на 200С.






Да ви е сладко!

петък, 23 януари 2015 г.

Кашкавалки






Необходими продукти:
250мл.вода,
80гр.краве масло,
Щипка сол,
125гр.брашно,
4яйца,
150гр,ситно настърган кашкавал,
50гр.едро настърган кашкавал за поръсване.

Водата,маслото и солта се слагат в подходящ съд на котлона .Когато заври се изсипва брашното наведнъж,бъркасе да се получи тесто,което се отделя от дъното.
Тестото се слага в купа и се оставя да изстине/при пипане да не е горещо.Добавят се яйцата,едно по едно,като всяко следващо едва тогава,когато предходното е поето от тестото.Бърка се с миксер,но може и с ръце да се омеси.

Накрая се прибавя ситно настъргания кашкавал,разбърква се добре с лъжица и тестото е готово.

Фурната се загрява на 180 С.Ползвах тава за малки кексчета,намазват с малко олио гнездата и във всяко се слага по 1 супена лъжица от сместа,поръсва се с малко от едро настъргания кашкавал.Кашкавалките се пекът за 30-35 мин. До зачервяване.
Кашкавалките могат да се изпекът и в обикновена тава,намазана с олио.Пак със лъжица се сипват на купчинки,на разстояние една от друга.




Кашкавалките ,когато изстинат,могат да се разрежат през средата и да се сложи солен пълнеж по избор и вкус.

Да ви е сладко!


сряда, 21 януари 2015 г.

Полска шарлота с ябълки



Ябълки затворени между две хрупкави кори,вкусен и лек десерт,лесен за приготвяне.Източника на рецептата e oт сайта "Книга кулинарньйх рецептов"

Необходими продукти за тестото:
300гр.брашно,
200гр.краве масло,
3 жълтъка,
120гр.захар,
1ванилия/добавено от мене/,
2супени лъжици прясно мляко/вместо сметана,както беше посочено в оригиналната рецепта/

За пълнежа:
1,5кг.ябълки,
1супена лъжица захар/използвах кафява/,
1 пакетче ванилова захар,/може да се замени с ванилия и да се добави още една лъжица захар/,
2супени лъжици брашно/галета/

Маслото трябва да е студено/от хладилника/,брашното се пресява със солта и към него се добавя нарязано на кубчета маслото.Претрива се с ръце за да стане на трохи .Жълтъците се смесват с млякото и предвидената за тях захар,добавят се към брашното и се замесва тесто.Не се прекалява с месенето на тестото,достатччно е да се събере в компатна гладка маса.Ако се прекали с месенето,тестото омеква от топлината на ръцете и започва да се маже по плота.Готовото тесто се разделя на две части,едната да е по- голяма/две трети от цялото количество/,оформят се питки от частите тесто,завиват се с фолио за свежо съхранение и се слагат в хладилника за час.

Докато тестото престоява в хладилка приготвих пълнежа.Ябълките се обелват,изчистват от семките и се нарязват на кубчета,поставят се подходящ съд,достатъчно голям за да могат да се бъркат лесно/аз ползвах тенджера с незалепващо покритие/.Прибавят се към тях захарта и ваниловата захар и се готвят на котлона за около 10-12мин.Внимава се да не се разкашат,парчетата ябълки трябва да остана цели.

Фурната се загрява на 180С.Взема се по-голямата питка и се разточва на кора,за да не лепне при точенето посипах плота с малко брашно.Дебелината е около 2-3 мм.,да е достатъчно голяма за да се изреже основа,а за стените използвах излишната част.Височината на страничния борд да е около  4см.Ако някъде се случи да се скъса не е беда,тестото е меко и пластично и лесно се моделира.



Използвах тава с подвижни стени с диаметър 26см.Основата се надупчва с вилица за да не се надуе при печене,но въпреки това ,когато се печеше пак тръгна да се надува,отворох фурната и боцнах с вилица подутото и то веднага се връща на дъното.

Така приготвената основа за шарлотата се слага в загрятата фурна да се запече за 10-12 мин.изважда се от фурната.Преди да се сложи пълнежа към него се добавят двете супени лъжици брашно или галета,Слага се пълнежа,леко се натиска за да се уплътни и се заглажда . Другата част от тестото се разточва на кора с размера на тавата,пренася се внимателно върху пълнежа.Краищата се притискат леко да се съединят с изпечената част.Нарязва се.пече се в средната част на фурната на 180 С до розово за около 45-50 мин.Готовата шарлота се изважда от фурната и се оставя да се охлади напълно преди да се извади от формата.Работи се внимателно ,тестото е много крехко.Отгоре се посипва с пудра захар.















Да ви е сладко!

понеделник, 19 януари 2015 г.

Селска баница




Продукти :

300мл.вода,
20гр.прясна мая или 7гр.суха,
1ч.л.захар и 1ч.л.сол,
500-550гр.брашно.тип 500

350-400гр.сирене,

3 яйца,

по 1 к.ч.олио и стопено краве масло или мас,за поръсване на корите,

1 купичка царевично брашно/около 130гр./


От брашното се отделя малко,една две шепи,останалото брашно се пресява в купа заедно със солта,прави се кладенче.Маята се разтваря с малко от водата и се изсипва в кладенчето,добавя се захарта.С лъжица се разбърква като се отнема по малко от брашното ,да се получи кашичка.Оставя се за 15-20 мин.да се активира маята и се замесва .Когато се поеме брашното се добавя от отделеното за да се получи еластично тесто,малко по твърдо от това за питка.Може да се наложи да се добави още малко брашно,но може и да не е необходимо,тестото си показва.Няма как да се определи с точност,защото различните брашна поемат различно течност.
Тестото се разделя на 10 топчета.Оставят се да почиват посипани с царевично брашно под тях и огоре и покрити с покривчица.През това време се стапя маслото или маста и се смесва с олиото.Сиренето се натрошава и се смесва с две от яйцата,разбити предварително с вилица.
Тавата/32/см. се намазва с 1-2 с.л. от мазнината.
Взема се топка ,разточва се на кора с дебелина около 1 мм.По време на точенето се ръси от царевичното брашно.Кората се поставя  в тавата ,като леко се набира към средата,а краищата да са плътно до стената,посипва се с мазнина ,поръсва се със част от сиренето.Другата кора отгоре ,пак по същия начин и така десетте.Последната само се залива с разбитото трето яйце,наръсва се с мазнина и баницата се поставя в студена фурна,включва се на 180 С и се пече до златисто,около 50 мин.













Да ви е сладко!




вторник, 6 януари 2015 г.

ВЪРЗАНА БАНИЦА








За тестото:

350мл.прясно мляко,
1 блокче/42гр./мая
3 яйца,
1с.л.захар,
1с.л.оцет,
1 с.л.олио,
1 с.л.равна,сол,
Около 800 гр.брашно.


Плънка:
350-400гр. сирене,
1 яйце.

За мазане на корите около 1 ч.ч. стопено масло или мас или комбинация от двете мазнини.

1 яйце за намазване на баницата отгоре.

Млякото се затопля леко и в него се разтваря маята заедно със захарта.Яйцата се разбиват с вилица.Брашното се прави на кладенче,сипва се млякото с маята,яйцата и останалите продукти,предвидени за тестото.Замесва се меко и еластично тесто.Разделя се на 12 еднакви части,които се оформят на топки,посипват се отгоре с малко брашно и се покриват с покривчица.Оставят се да починат за 15-20 мин.


През това време в купа се натрошава сиренето и се разбърква с яйцето.


Взема се топка,разточва се на сравнително тънка кора около 1-2 мм.,намазва се и се сгъват първо двата срещуположни краища,намазват се,след това другите срещуположни краища,да се получи плик.






Така приготвеното пликче се оставя настрани.Следващата топка се обработва по същия начин и също се оставя.Взема се първата,разточва се леко ,така че да се получи правоъгълник и по дългата му страна се слага от сиренето,завива се на стегното руло и като се притиска между ръцете от центъра към краищата,се удулжава,усуква се и се вързва.Възлите се подреждат в намазана тава.Размера на тавата 32-34 см.
Така ,всички топки се обработват.Всяко предходно пликче,почива докато се оформи следващото и тогава се навива и вързва.




Баницата се слага на топло за 45 мин.да втаса,аз я слагам в затоплена фурна,когато е готова маже се с яйцето,фурната се включа на 200С и се пече около 45-50 мин,когато баницата е изпечена и се изкара от фурната се напръсква с водичка и се покрива за 10-15 мин.с покривчица.




Да ви е сладко!