сряда, 25 март 2015 г.

Дърпана баница с мая ||



За тестото:

50мл.олио,
50мл.стопена мас,
100мл.вода,
20гр.прясна мая,
1ч.лъжичка захар,
150мл.кисело мляко,
2яйца,
600гр.брашно и още малко ако е необходимо за меко нелепнещо тесто,
1пълна ч. Лъжиса сол.

За плънка:
250-300гр.сирене,натрошено и размесено с един белтък,жълтъка се оставя за намазване на баницата отгоре.
8-10с.лъжици стопена мас за наръсване на корите.

Тестото се меси в хлебопекарна на програмата за месене на тесто без втасване.
В контейнера на машината се слага първо мазнината.В купа се разтваря маята със захарта и водата,прибавя се киселото мляко и яйцата.Разбърква се за да се смесят продуктите и се сипва в контейнера при мазнината,добавя се предварително пресятото брашно и солта.Когато машината замесва тестото се следи и ако то се маже по бъркалките се дбавя още малко брашно докато престане да се маже.
Когато тестото е готово се разделя на четири части,намазват се с мазнина и се поставят в съд също намазан с мазнина.

Тестото може да се замеси и на ръка.От брашното се прави кладенче и останалите продукти се добавят в същия ред .



Приготвя се плънката.Взема се една топка тесто и се разпъва с ръце ,както се разпъват мекици и когато средата се изтъни тестото се слага върху покривка и се разпъва по краищата с леко дърпане.Края на готовата кора не е необходимо да се изрязва,тестото е с мая и те няма да останат жилави след изпичането.Върху кората се поръсва с мазнина 1-2 с.л.,поръсва се от сиренето и с помоща на покривката се завива на руло.Първата кора се завива на охлюв,не много плътно ,поставя се в средата на намазнена тава/32 см.диаметър/.Останалите рула се завиват около първото.





Баницата се оставя да втасва около 40мин. на топличко,маже се със жълтъка,разбит с 1 с.л.олио,слага се в студена фурна и тогава се включва на 180С.Пече се окол 40-50мин.до златисто.Изпечената баница се напръсква със студена вода,покрива се с кърпа за 5мин.




Да ви е сладко!

събота, 21 март 2015 г.

Козунак с кисело мляко





Необходими продукти:

140гр.захар,
100мл.прясно мляко,
20гр.прясна мая,
200гр.кисело мляко с 3,6%масленост,може и по-висока,
1яйце и 1жълтък,
5супени лъжици олио и още 30-40гр.масло,
ванилия,настъргана кора от лимон,есенция лимон,
щипка сол,
650гр. брашно и още малко ако е необходимо .

Стафиди,локум може да се сложат по желание.

Може да се измеси и в хлебопекарна.Два пъти програма "месене",след първото месене се добавя супена лъжица олио,а четирите още в началото на замесването.

Продуктите да са със стайна температура.
Брашното се пресява.
Прясното мляко се затопля заедно със захарта,прибавя се киселото мляко,яйцето и жълтъка.Разбърква се добре за да се стопи захарта и се прибавя маята.Когато маята се разтвори се прибавя малко брашно,да се получи кашичка/квасец/.Покрива се и се оставя за 30 мин.да се активира маята.
От брашното се прави кладенче и се сипва квасеца,добавя се солта,4 с.л.олио,ароматите,лимоновата кора.Замесва се тестото,измесва се мн.добре и когато е готово се сипва отгоре 1с.л.олио,меси се докато мазнината се поеме и тестото се изглади.Поставя се в дълбока купа,намазана с масло,покрива се със фолио за свежо съхранение и се слага на топличко да втаса,почти да утрои обема си.Тъй като няма как да затопля цялото помещение до 30 С,затоплям лекичко фурната и слагам там купата.
Маслото се стапя.Втасалото тесто се поставя на плота и с ръце се изтегля на правоъгълник.Намазва се с масло и се поръсват стафидите и локума ако ще има такива. Завиват се две срещуположни рула,срязват се по между им .Според нужния брой за плетене,могат да се разреже всяко руло напречно  на две или три части.Всяко руло се поразточва с ръце,като се таркаля като точилкаАз направих един голям и един малък.Плетох ги с четири фитила.

Козунаците втасват отново около 45- 50 мин.,на топличко.Когато втасат се мажат със разбит белтък и се писипват със захарни трохи.

Захарните трохи се приготвят като малко белтък се смесва със захар ,толкова,че да се оформят трохи при поръсването.

Пекът се от студена фурна на 180 С ,когато отгоре се зачервят,покривам фолио,намалям градусите на 170 .Изпичат се за50-60 мин.,но все пак зависи и от фурната.












Да ви е сладко!



сряда, 11 март 2015 г.

Домашна торта с точени блатове







За тестото:

80мл.олио,
150гр.захар,
200мл.кисело мляко,
2яйца,
1бакпулвер,
500гр.брашно,може да се наложи да се добави още малко брашно ако тестото лепне.
1пакетче ванилова захар или 1ванилия.

Крем по избор,по надолу съм предложила варианти.

150-200гр.ядки-орехи,бадеми,лешници,предварително запечени и смлени,но не много ситно.
Около 450грама от брашното се пресяват с бакпулвера.В купа се слагат захарта,олиото,киселото мляко,яйцата и ванилията ,разбиват се с вилица или телена бъркалка докато се стопи захарта.Добавя се малко по малко брашното с бакпулвера.Бърка се с лъжица докато се сгъти сместа  и след това се замесва с ръка.добавя се и отделеното брашно и ако е необходимо още няколко лъжици брашно,за да се получи меко нелепнещо тесто.Не се меси много,защото колкото повече се меси то ще се отпуща и ще лепне,ще иска още брашно,а това не е желателно.
Тестото се разделя на четири части.Посипва се работния плот с брашно и се рарточва всяка част на тънка кора- 1-2мм.По време на точенето се посипва брашно ако лепне.
Върху разточената кора се слага шаблон с желаната големина и се изрязва с нож тестото.Ползвам дъното на форма с подвижни стени.От това количество тесто  се получават 6-7 блата с размер 28см.диаметър.Изрезките се събират,премесват се за да се съединят,раделят се на топки и пак се разточват и така до изчерпване на цялото тесто.
Всеки блат се пече върху хартия за печене в загрята на 180С фурна. Пекът се за няколко минути до получаване на розов цвят .
Изпечените блатове се оставят да изстинат.
Поставя се един блат ,маже се добре с крем,блат,крем и т.н.,завършва се с крем.От страни също се измазва добре с крем.




Отгоре и от страни се панира с ядките и се  поставя в кутия за торта ,слага се в хладилника за 12 часа,най- добре  едно денонощие.Ако не разполагате с кутия за торта ,може да направите като мене,покрийте я отгоре с капак за микровълнова фурна.Трябва да се изолира ,за да се запази влагата на крема,а и да не поема други миризми от продуктите в хладилника.


За крема:

Може да сварите 3 пудинга на Д-р Йоткер според указанието на опаковката и да добавите в готовия ,топъл крем 1 пакет от 125 гр масло,
Може да разбиете 3 пакета крем без варене,като замените млякото предвидено за едия пакет с течна сметана.
Крема,който използвам най-често аз:

1литър и 200мл.прясно мляко,
12 с.л. захар /180 гр./,
4 с.л. /60 гр./ брашно,
1 пакет пудинг от 40 гр , ванилия или друг вкус по избор,
3 яйца,
125 гр.масло.
ванилия

Брашното,пудинга,ванилията,захарта се размесват на сухо,добавя се малко мляко да се получи гладка кашичка,добавят се яйцата и се разбива да се се смесят дбре със кашичката.Разрежда се с останалото мляко и се сварява крема на котлона по обичайния начин.Още докато е топъл се прибавя маслото и се бърка да се стопи и поеме от крема.Преди да се използва , готовия крем се оставя да изстине за 30-40 мин.ли докато започне да се сгъстява .




Да ви е сладко!

събота, 7 март 2015 г.

Вита питка














За тестото:

200мл.вода,
300мл.кисело мляко,
2яйца,жълтъка на едното се оставя за намазване,
1/2 блокче прясна мая /20гр./,
1ч.лъжичка захар,
1 равна супена лъжица сол,
6 супени лъжици олио,
около 900 гр. До 1 кг. брашно.

Олио за намазване на корите.

Маята се разтваря във водата заедно със захарта,яйцето и белтъка на другото се разбива с киселото мляко със вилица.Брашното се оформя на кладенче и се сипват течните съставки,добавят се 3 супени лъжици олио,солта.Замесва се меко тесто.След като се омеси се прибавя постепенно и останалото олио,дизмесва се  за да се поеме от тестото .


Тестото се разделя на четири части,от които се оформят топки.Оставят се да почиват 15мин.



Всяка топка се разточва на кора с дебелина около 5мм.Мажат се с мазнина и се слагат една върху друга,като последната не се маже.С ръце се попритиска купчинката от корите,изтеглят се краищата за да се придаде правоъгълна форма.


Разточва се на голям правоъгълник ,с дебелина около 5 мм.Намазва се с мазнина и се сгъва като плик.Най-напред се премятат дългите краища ,да се срещнат по средата,намазват се с мазнина и тогава се премятат късите краища.








Оставя се да почине 15-20мин. и се разточва с дебелина около 5мм.Намазва се с мазнина и се завиват на рула двата дълги ,срещуположни края.Срязва се по средата и се получават две рула.Всяко руло се издължава и усуква.Едното се завива на охлюв и се поставя в средата на намазнена тава с високи стени,другото се увива около него.

Питката втасва,като времето за втасване зависи от температуата,може да отнеме и час.Трябва почти да утрои първоначалния си размер.Когато втаса се намазва с отделения жълтък разбит с една супена лъжица олио .
Пече се на 180 С от студена фурна за 50-60 мин.Зависи от фурната.По време на печенето ако отгоре се зачерви много,за да не прегори е добре да се покрие с фолио.





Да ви е сладко!