сряда, 15 юли 2015 г.

Кекс с крем










Необходими продукти за крема: 
100 гр.захар,
2 жълтъка,
60 гр.брашно,
500 мл.прясно мляко,
1 капсула ванилия.

За кокосовата смес:
160 гр.кокос,
150 гр.захар,
50 мл.вода,
2 жълтъка,
1 капсула ванилия.

За кексовата смес:
4 белтъка,
2 яйца,
50 гр.захар,
100 гр.брашно,
20 гр.какао,
50 мл.олио,
100 гр.черен шоколад,
1 бакпулвер.

20 бр. бисквити " петит"

Най- напред се приготвя крема.жълтъците се разбиват със захарта,малко от млякото и брашното,да се получи гладка каша.Смесва се с останалото мляко,добавя се ванилията и се вари до гъст крем.Крема се оставя на страни да се охлажда.

Приготвя се кокосовата смес: захарта и водата се слагат на котлона да се варят.Когато започне да се сгъстява се пробва с капка от сиропа,капе се в чаша студена вода и ако капката остава цяла на дъното,значи е готов.Два жълтъка се разбиват с миксер и без да се прекъсва разбиването се добавя на тънка сруйка горещия сироп.След като се добави сиропа ,разбиването продължава още около минута и се добавя кокоса,разбърква се добре .Оставя се на страни,когато се охлади с ръка се натрошава на трохии.

Кексовата смес се приготвя като предварително се смесват брашното,какаото и бакпулвера.Стапя се шоколада заедно с олиото.В дълбока купа се слагат белтъците и 2 яйца,добавя се захарта и се разбива с миксер да се стопи захарта,добавя се шоколада и когато се поеме от сместа се добавят и сухите съставки.

Продълговата кексова форма се застила с хаттия за печене,така че да обхваща и стените,нареждат се 5 бр.бисквити по дъното,върху тях се разпределя 1/3 от кокосовата смес,отгоре втори ред от 5 бр.бисквити ,върху тях се разпределя половината крем,пак бисквити,кокосова смес,бисквити и останалия крем.Пълнежа трябва да не стига до стените на формата,трябва да остане разстояние.Кексовата смес се излива най- напред в разстоянието между стените и пълнежа,после се излива и отгоре(не задължително да покрие плътно сладкиша отгоре).Формата се чуква няколко пъти в плота за да се запълнят евентуални празнини между смесите,посипва се с плътен слой от останалата 1/3 кокосова смес.
Пече се в предварително загрята фурна на 180С за 20 мин.,след това фурната се изключва и сладкиша остава вътре още 5-10 мин.

Сладкиша се оставя да се охлади напълно и тогава се вади от формата и се освобождава от хартията.Много е крехък и трябва да се работи внимателно.

Отгоре се украсява с разтопен шоколад и се посипва с пудра захар.











Да ви е сладко!

РЕДЕНА БАНИЦА С МАЯ





За тестото:
300 мл.вода,
20 гр.прясна мая,
1 чаена лъжичка захар,
1 чаена лъжичка сол,
Брашно 450гр. + още малко ако е необходимо ,за да се получи меко,еластично тесто.
Плънка:
4бр. големи яйца или ако са по- дребни -5бр.
Половин кофичка кисело мляко( около 200 гр.)
Щипка сол,
1 бакпулвер,размесен с 1пълна с връх, супена лъжица брашно.

За мазане-100 гр.мека мас или мало,може да се смесят по 50 гр.от двете мазнини

300 гр.сирене.

Маята се разтваря във водата заедно със захарта,солта се прибавя към брашното и се пресява.прави се кладенче,сипва се течността и се замесва тестото.веднага след като е готово се разделя на 16 еднакви къса,които се оформят на топки.



Оставят се топките да почиват за 15 мин.  и всяка се разточва на питка с дебелина около 2-3 мм.

Приготвя се плънката- яйцата и киселото мляко се разбиват с вилица,прибавя се брашното с бакпулвера и се разбива до еднородна смес.




Питките се групират по четири,като между всяка се маже с мазнина,без най- горната.
Така се получават четири купчинки.Тава с диаметър 32 см.се намазва с мазнина по дъното и стените.Взема се купчинка,разточва се кора до размера на тавата,поставя се в тавата и се намазва с мазнина.Отгоре се разпределя 1/4 от плънката и се посипва с 1/3 от натрошеното сирене и отгоре следващата разточена купчинка ,плънка ,сирене и т.н.Когато се постави и четвъртата кора с остър нож се наряава отгоре (само тя) ,на 8 или 12 труъгълника.Баницата втасва на топло 40 мин.( леко затоплям фурната и я постаявям вътре), полива се с останалата плънка и се пече на 180 С за около 40-45 мин. До зачервяване.,времето зависи и от фурната .Топлата баница се оставя за 30- тина минути ,преди да се реже.











Да ви е сладко!

сряда, 8 юли 2015 г.

МИЛИНКИ със сирене





Необходими продукти:
1 чаена чаша(250 мл.)топла вода,
1/2 чаена чаша кисело мляко,
2 супени лъжици олио или стопено масло,
1/2 кубче прясна мая(кубче от 42 гр.),
по 1 чаена лъжичка сол и захар,
Около 650 гр.брашно.

Заливка:
4 яйца,
100-150 гр.сирене,
1/2 чаена чаша кисело мляко.

1/2 чаена чаша олио за потапяне. 

В купичка се сипва половината вода,в която се разтваря маята и захарта,добавя се малко брашно,да се получи рядка кашица.Купичката се покрива и се оставя маята да шупне.
Брашното се пресява и с 2/3 от него се оформя кладенче.В останалата вода се разтваря солта,сипва се в кладенчето,добавя се олиото,киселото мляко и шупналата мая.Замсва се тесто,когато се поеме брашното се добавя по малко от останалото брашно докато се получи меко нелепнещо тесто.Дълбока купа се намазнява,тестото също се намазнява и се поставя в купата,покрива се и се оставя да втаса(да удвои обема си).Времето за втасване зависи от температурата в помещението.

Втасалото тесто се слага върху работния плот,леко намазнен и с мазна ръка се захваща през средата между палеца и показалеца и като се сключат,тестто се прекъсва и разделя на две,после двете части по същия начин и така докато се получат 32 сравнително еднакви части( не е добре втасалото тесто да се реже,дърпа и къса ). Тава с размер 32 см.диаметър,може и правоъгълна се намазва с олио. Оформя се всяка част на топчица,потапя се в олиото и се редят на малко разстояние едно от друго.С пръст се прави дупчица на всяко топче,полива се с олиото ,колкото е останало след потапянето на топките,покрива се тавата с найлон и се оставя да втасват.През това време се подготвя заливката--сиренето се намачква с вилица и се смесва с яйцата и киселото мляко.
Когато топчетата запълнят разстоянието между тях и се долепнат плътно,отгоре се разпределя заливката,оставят се още за около 30 мин.да втасват и се изпичат за 35-40 мин. в предварително загрята фурна на 180 С,до зачервяване.
На снимките милинките са с половинта част от продуктите,затова и топките са 16 на брой,а и тавичката е по- малък разер.












Да ви е сладко!

вторник, 7 юли 2015 г.

КИФЛИЧКИ - фалшиви кроасани









Необходими продукти: 

1 чаена чаша прясно мляко(250 мл.),
1/2 чаена чаша олио,
1/4 чаена чаша вода,
20 гр прясна мая или 7 гр.суха,
По 1 чаена лъжичка сол и захар,
Брашно около 450-500 гр.


1 пакетче от 125 гр меко масло на стайна температура,за намазване,
По желание сирене за плънка,около 150-200 гр.
1 яйце( жълтъка за намазване,а ако се слага сирене,белтъка се размесва в сиренето).

Във купичка се сипва  водата,топличка,но не гореща( около 40 градуса по Целзий) ,разтваря се маята и захарта,добавя се 2-3 супени лъжици брашно и се разбърква на кашичка,покрива се и се оставя за 15-20 мин. да се активира маята.
В съда,в който ще се меси тестото се сипва млякото с разтворената в него сол( млякото да е топличко),добавя се олиото,маята. Размесва се с лъжица и се добавя постепенно,малко по малко брашното,доизмесва се с ръце(тестото да е меко,но да не лепне,при натискане с въра на пръстите да се връща нагоре)
Готовото тесто се разделя веднага на осем равн части,от които се оформят топки.Оставят се за 15-20 мин.да се отпуснат.
Всяка топка се разточва на кора с диаметър около 30 см.За да не залепва тестото по време на точенето се посипва с малко брашно работния плот и тестото.Корите се подрежда една върху друга,като всяка се маже с масло,най- горната не се маже.Купчината от кори се разтила леко с длани,равномерно по цялата площ и с точилка се разточва на кора с диаметър около 55-60 см.Нарязва се на 12 или 16 триъгълника.Слага се малко сирене в основата на триъгълника и се завива на кифличка.Кифличките се подреждат на разстояние 1,5 см в тава застлана с хартия за печене или намазана с мазнина.
Кифличките втасват 40 мин.,мажат се с жълтъка,разбит с 1 ч.лъжичка пр.мляко,изпичат се в предварително загрята фурна на 180 градуса по Ц.  за 40-45 мин.или до зачервяване.






Да ви е сладко !

сряда, 1 юли 2015 г.

Сладкиш с нескуик и кокос






Необходими продукти:

6 яйца,
1 ч.чаша(180 гр.)захар,
2 ч.чаши(200гр.) брашно,
1 ч.чаша(100гр.) разтворима какаова напитка НЕСКУИК,
1 ч.чаша(50 гр.) кокос,
1-2 ванилии,
1 бакпулвер(10 гр.)

За глазура:
100 гр.шоколад,
50 гр.краве масло

За поръсване около 50 гр кокос.


Яйцата се разбиват със щипка сол и захарта до пухкав крем,добавят се ванилията и брашното,предварително размесено с бакпулвера.В друга купа се отделя 1/3 от сместа.В 2/3 смес се добавя нескуика,а в другата се добавя кокоса.
Тава с размери около 30/20 см.се застила с хартия за печене,леко намазана мазнина.Изсипва се половината от кфявата смес и отгоре с помоща на лъжица се разпределя сместа с кокоса,а върху нея останалата кафява смес.
Сладкиша се пече на 180 С,като фурната се включа след поставянето на слсдкиша в нея.Пече се за около 40 мин.,за по- голяма сигурност се проверява с дървено шишче или клечка за зъби.Желателно е през първите 25-30 мин.от печенето да не се отваря фурната.
Сладкиша се маха от тавичката,освобождава се от хартията и се оставя за 30-40 мин.да се поохлади,след това се нанася глазурата и се поръсва обилно с кокос.

Глазурата се приготвя като маслото и шоколада /начупен на парчета/ се стапят на водна баня,бърка се да се смесят и сместа да се хомогенезира.Оставя се за 15- тина минути да се охлади и се нанася върху сладкиша.





Да Ви е сладко!