понеделник, 15 февруари 2016 г.

Катена содена питка със сирене




550-600 гр.брашно,
1 чаена чаша кисело мляко/250 мл./,
1яйце,
1 ч.л.сода бикакбонат,
1 ч.л.сол,
1 ч.л.оцет,
мазнина- олио,мас или масло,
около 150-200 гр.сирене.
Брашното се пресява и се оформя кладенче,сипва се киселото мляко,а отгоре содата.Върху содата се разлива оцета.В същата чаша ,с която е отмерено млякото се чуква яйцето и с малко вода и солта се разбива,долива се с вода да се напълни чашата.Киселото мляко се разбърква с лъжица и се прибавя сместа с яйцето.Замесва се тесто.Тестото се разделя на 8  топки се поставят в намазнена тавичка,като и самите топки се намазняват.Покриват се с найлонче и се оставят да починат за 15-20 мин.
Намазнява се леко плота и с е взема топка,която се разпъва като мекица ,слага се на плота и краищата се доизтъняват.Поръсва се леко с мазнина и отгоре по същия начин се прави следващата топка.Поръсва се  с малко мазнина и натрошено сирене и следват пак две кори,сирене,две кори,сирене,вяка кора се поръсва с малко мазнина.Образува се купчинка от корите.Крайщата на купчинката се прибират към средата.Тавичка с размер около 28 см.се намазва с мазнина и се посипва с малко брашно по дъното.Слага се питката със заметнатите краища към дъното и с ръце питката се рзстила в равномерен пласт.Питката се пече на 180 С за 45-50 мин. Още топла се маже с масло или мас и се покрива за 5-6 мин.



















Да ви е сладко!

понеделник, 1 февруари 2016 г.

ШОКОЛАДОВИ БИСКВИТИ С ПЪЛНЕЖ



За тестото:
300 гр.брашно,
125 гр.краве масло,
60 гр. пудра захар (1/2 ч.ч.),
1 пакетче ванилова захар или 1 ванилия,
1/3 от 100 грамово блокче тъмен шоколад,
3 с.л. пр.мляко,
5 гр.(1/2 пакетче) бакпулвер,
1 яйце.

За пълнежа:
3 пълни с.л. Нутела или подобен шоколадов крем,
1/2 ч.ч.пудра захар,

И още 1/2 ч.ч. едро накълцани ядки( орехи,бадеми,лешници).


Най- напред се приготвя пълнежа,смесват се шоколадовия крем и пудрата захар,ако е необходимо се добавя още малко захар,да се получи като тесто.
Завива се със свежо фолио и се слага в хладилника.

Приготвяне на тестото:
Брашното се смесва с бакпулвера.В дълбока купа се слага пудрата захар,ванилията и стопеното масло,шоколада се начупва и се залива със загрятото пр.мляко и се разбърква с лъжица докато се стопи и се получи кремообразна смес,добавя се при маслото и захарта.Разбива се с миксер,добавя се яйцето,пак се разбива.Добавя се брашното,като се бърка с лъжица и накрая се доизмесва с ръка,ако е необходимо се добавя още една супена лъжица брашно.

Тестото се разделя на 32 еднакви части,взема се пълнежа от хладилника и също се разделя на 32 еднакви части.
Всяка част от тестото се оформя на топка,разстила се върху плота на питка,слага се в средата от пълнежа и се завива,оформя се на топка,топва се в ядките,като леко се натиска за да полепнат.Бисквитите се подреждат на разстояние в тава,застлана с хартия за печене.
Фурната се загрява на 200С .Изпичат се за 12 мин.Преди да се извадят от тавата се оставят за 1-2 мин.





Да ви е сладко!