петък, 18 юли 2014 г.

КАТМИ с кисело мляко






Небходими продукти:

500 гр.брашно,
500 мл.гореща вода,
2 яйца,
400 гр,/1кофичка/кисело мляко,
1 чаена лъжичка сода за хляб,
по 1 чаена лъжичка захар и сол,
1 супена лъжица олио.

Ако яйцата са малък размер или киселото мляко е много гъсто,брашното се намалява с 50 гр. или водата се увеличава със 100мл.

1 пекет от 125 гр.краве масло, за намазване на катмите.

В дълбока купа се разбиват яйцата,захарта и солта,прибавя се киселото мляко,содата,като се бърка непрекъснато се добавят постепенно брашното и водата като се редуват.Получава се  гъста каша.Бърка се за да се изглади сместа  и се добавя олиото,разбърква се да се поеме олиото.Сместа се оставя да почине за 15 мин.

 Загрява се  тиган с не залепващо покритие,който се намазва солио само за първата катма и с помощта на черпак се сипва от сместа от центъра към периферията на тигана ,кръгообразно.Пече се докато сместа се захване и се обръща от другата страна.Изпечена катмата още топла се маже с масло.









Със сирене,сладко или пчелен мед са още по вкусни.



Стават много бързо и не отстъпват по вкус на катмите с мая.


Да ви е сладко!

1 коментар: