вторник, 24 юни 2014 г.

Питка с пълнозърнесто брашно и семена








Необходими продукти:

650 гр.брашно и още 50 гр. за оформяне на питката,

100 мл.вода,

100 мл.газирана вода/сода/,

200 мл.кисело мляко,

2 яйца,

20 гр. мая,

1 чаена лъжичка захар и 1 чаена лъжичка сол,

2 супени лъжици слънчогледово олио или зехтин,


200 гр.микс от семена.


От посочените продукти,без семената и едното яйце се замесва тесто.Аз го измесих в хлебопекарна.На дъното на контейнера сипах мазнината,след това разтворената във водата мая със захарта.Добавих  киселото мляко ,в което разбих едното яйце и газираната вода.Сипах брашното и най-отгоре сложих солта.                                                                                                  
Ако се меси на ръка ,прави се кладенче от пресятото заедно със солта брашно,добавя се маята разтворена с водата и захарта и останалите продукти без семената и едното яйце.Меси се меко и еластично тесто.

Готовото тесто се разделя на две равни части.От едната част се правят 16 топчета.




Другата част се разделя на две ,оформят се две топки,които се разточват на кора с диаметър около 28-30 см.Всяка кора се разделя на 8 триъгълника и всеки триъгълник се срязва по средата.




Разбива се другото яйце,а семената се сипват купичка.Взема се топче,потапя се в яйцето,овалва се в семената и се поставя в основата на триъгълника,завива се така,че да се покаже от среза,крайчетата се завиват на долу.Подреждат се в намазана тава с размер 28см. диаметър.Питката втасва докато удвои обема си.Може да се сложи във фурната на 50С докато втаса и след това се увеличава температурата и се пече на 170С.Изпечена ,питка се изважда от тавата и се покрива с кърпа.








Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар