вторник, 17 юни 2014 г.

СЛАДОЛЕДЕНО ПАРФЕ




Тази торта ,може да се каже,че е универсална,ако се съхранява във фризера е сладоледена,но може да се съхранява в хладилника като обикновено парфе.И в двата случая е много вкусна.



Може да се направи само с един блат за основа на парфето или два както в случая я направих аз.За направата им използвах и бисквити ОРЕО.За украса използвах готови бисквитки и крем за украса на торти,но може да се залее с шоколадова глазура ,въпрос на предпочитание.






Необходими продукти:

За един блат:

!00 гр.натурален шоколад,

60 гр.краве масло,

2 яйца,

40 гр. брашно,

30 гр.захар,


ванилия


по щипка сол и лимонена киселина.

около 20 бр. бисквити ОРЕО.


За крема :


500 гр.крема сирене,

200 гр.шоколад/черен,бял или млечен въпрос на предпочитание/

1пудинг Йткер без варене / предпочитан вкус/

10гр.желатин,

3 супени лъжици заквасена сметана,

200мл.течна сладкарска сметана.


За гарниране може да се използва топинг за сладолед.



Приготвяне на основата:

Шоколада се разтопява с маслото на водна баня,в купа се разбиват жълтъците със захарта ,а в друга купа се разбиват белтъците със солта и лимонената киселина.
Към жълтъците се прибавя шоколада,ванилията и брашното.Внимателно се прибавят и разбъркват белтъците с помоща на шпатула.Тази смес се изсипва във форма за торта с подвижни стени,заслана с хартия за печене.Отгоре се подреждат бисвитите като се притисат към дъното.Размера на формата 25-26см..Пече се в предварително загрята фурна на 200С за 15мин.
От посочените продукти,по описания начин се приготвя и другия блат.

Приготвяне на крема:

Желатина се накисва със 6 супени лъжици хладка вода.Приготвя се пудинга,разбива се сметаната,шоколада се стапя на водна баня.В голяма,дълбока купа с помоща на миксер се разбива крема сиренето заедно със заквасената сметана,прибавят се  последователно шоколада ,пудинга и стопения желатин,като след всяко добавяне се разбива сместа с миксера.Накрая се прибавя сметаната,която се разбърква с помощта на шпатула.

Сглобяване:

В съдът,в който ще се съхранява тортата се поставя стената от формата запечене,слага се основата ,залива се с малко топинг за сладолед и отгоре се сипва крема,заглажда се отгоре и се слага във фризера да стегне.След като стегне за 1-2 часа се маха стената от формата.Ако някъде е необх
ходимо се заглажда отстрани с помощта на мокър нож.Украсява се.Готовата торта се връща във фризера или в хладилника.Ако се консумира като сладоледена е добре да се извади от хладилника половин час преди сервиране.






Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар