понеделник, 2 юни 2014 г.

ЯГОДОВО ПАРФЕ








Необходими продукти:

За ягодовия крем:
200гр. пресни ягоди,
50гр.захар,
50 мл.сметана
1желатин

За белия крем:
350мл.сметана,
250гр.сирене Маскарпоне или Крема сирене,
100гр.пудра захар,
2 ванилии,
1желатин,
50гр.черен шоколад/едро настърган/

За глазура:
150гр.черен шоколад,
50млсметана,
20гр.краве масло,
100-150грнакълцани бадеми или лешници.


Най-напред се приготвя ягодовия крем.Ягодите се смесват със захарта и се слагат на котлона на умерен огън да се стопи захарта и плодовете да поомекнат за около 10 мин.Тази смес се пасира и претрива през едра цедка за да се премахнат семенцата от ягодите.Желатина се накисва в 5-6 супени лъжици студена вода,стапя се на водна баня и се прибавя към ягодите.Прибавя се и сметаната ,разбърква се до хомогенност.Тази смес се излива в купичка с обло дъно,застлана със свежо фолио и се поставя във фризер за 2 часа.Сместа трябва да стегне за да може да се вземе без да разваля целостта си.

Когато ягодовата смес е готова се пристъпя към приготвянето на бялата смес:Сметаната се разбива с половината захар на твърд крем.Сиренето също се разбива с останалата захар,прибавя се ванилията,желатина накиснат в 5-6 супени лъжици студена вода и стопен на водна баня.Добавя се сметаната и шоколада.

По-голяма купа се застила със свежо фолио ,изсипва се бялата смес и в средата се слага ягодовата смес със дъното нагоре,леко се притиска да потъне в бялата смес,изравнява се и се поставя в хладилника за 2-3 часа.

Когато парфето е готово се приготвя глазурата: Стапя се шоколада и се намазва повърхността ,която ще е основа.



Сместа е студена и шоколада се втвърдява почти веднага.Когато се втвърди ,се обръща в чинията за сервиране.
Към останалия шоколад се прибавя маслото и сметаната и на водна баня се бърка сместа докато се изглади.С тази смес се намазва цялото парфе и се посипва с ядките.







Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар