петък, 19 септември 2014 г.

Дърпана баница с мая




Необходими продукти :


Брашно 600 гр.,
Мая 20 гр.,
1 бакпулвер,
100 мл.слънчогледово олио,
200 гр.заквасена сметана,
200 мл.прясно мляко,
1 яйце,1 сурена лъжица сол ,1 чаена лужица захар за маята.

100-150 мл.сторена мас,
300-400 гр.сирене,
1 яйце за намазване на баницата.

Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята заедно със захарта,брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта,прави се кладенче и се сипва в него сместа с маята,олиото и смесената с яйцето заквасена сметана. Замесва се и ако е необходимо се добавя още малко брашно за да се получи меко и еластично тесто. Тестото се разделя на четири части и всяка се оформя на топка,намазняват се и се оставят да починат за 20-30 мин.
Взема се топка,потапя се в стопената мас и се разпъва като мекица до колкото може,след това се слага върху намазан с мазнина плот и се доразпъва с ръце .
Готовата кора се наръсва с натрошено сирене( 1/4 от общото количество), завива се на руло , леко се усуква,завива се на охлюв и се поставя в средата на намаслена тава с размер 30-32 см.




Баницата се оставя да втаса и се намазва с разбито яйце. Пече се на 180 С от студена фурна. Когато е готова се покрива за 10-15 мин.




Да ви сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар