понеделник, 15 февруари 2016 г.

Катена содена питка със сирене




550-600 гр.брашно,
1 чаена чаша кисело мляко/250 мл./,
1яйце,
1 ч.л.сода бикакбонат,
1 ч.л.сол,
1 ч.л.оцет,
мазнина- олио,мас или масло,
около 150-200 гр.сирене.
Брашното се пресява и се оформя кладенче,сипва се киселото мляко,а отгоре содата.Върху содата се разлива оцета.В същата чаша ,с която е отмерено млякото се чуква яйцето и с малко вода и солта се разбива,долива се с вода да се напълни чашата.Киселото мляко се разбърква с лъжица и се прибавя сместа с яйцето.Замесва се тесто.Тестото се разделя на 8  топки се поставят в намазнена тавичка,като и самите топки се намазняват.Покриват се с найлонче и се оставят да починат за 15-20 мин.
Намазнява се леко плота и с е взема топка,която се разпъва като мекица ,слага се на плота и краищата се доизтъняват.Поръсва се леко с мазнина и отгоре по същия начин се прави следващата топка.Поръсва се  с малко мазнина и натрошено сирене и следват пак две кори,сирене,две кори,сирене,вяка кора се поръсва с малко мазнина.Образува се купчинка от корите.Крайщата на купчинката се прибират към средата.Тавичка с размер около 28 см.се намазва с мазнина и се посипва с малко брашно по дъното.Слага се питката със заметнатите краища към дъното и с ръце питката се рзстила в равномерен пласт.Питката се пече на 180 С за 45-50 мин. Още топла се маже с масло или мас и се покрива за 5-6 мин.



















Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар