петък, 9 декември 2016 г.

Варен кекс




Едно кулинарно приключение за тези,които обичат да експериментират .Кекса може да се приготви в два варианта,шокоадов и светъл със различни аромати.

Необходими продукти:

3 яйца,
1 чаена чаша захар --200 гр.,
1/2 чаена чаша олио,
1 чаена чаша прясно мляко,
1 ванилия,
1 бакпулвер,
2 чаени чаши брашно--250 гр.,
3 супени лъжици какао.

За свтлия вариант продуктите са същите ,като трите лъжици какао се заместват с три супени лъжици брашно.Добавя се също и настъргана кора от лимон или портокал .Може да се подсили аромата с 1 капсула лимонена или портокалова есенция.

За глазура : 100 гр.шоколад и около 30 гр.краве масло.

За поръсване на формата няколко ситно смлени бисквита,съответно светли или с какао  и малко меко масло за намазване на формата.
Чашата с вместимост 250 мл.
Ще ви трябва още и огнеопорен съд,в който да може да се постави кексовата форма.

Формата за кекс се намазва с масло и се посипва със смлените бисквити.





Брашното и бакпулвера и  какаото ( ако се приготвя шоколадовия вариант) се смесват предварително.

Яйцата и захарта се разбиват на пухкав крем и се добавят останалите продукти ,по реда на записаното.Излива се сместа и формата се поставя в по- големия съд.В съда се сипва гореща вода ,която да достига до средата на формата.

Покрива се отгоре с алуминиево фолио целия съд и се поставя капак,ако не разполагате с  капак със същия размер може да използвате тавичка с размера на съда,като я поставите обърната с дъното нагоре.


Сложете на котлона и варете на умерен огън ,като внимате водата да не завира бурно,а само да къкри.При моя котлон ,кйто е с 9 степени ,варя първите десетина минути на 5 степен и намалям на 4 степен.
Кекса се вари за 55 мин.Когато е готов извадете формата,почакайте около 5 мин. и с нож внимарелно отделете краищата,уверете се ,че кекса е освободен от формата и обърнете върху чиния.

За глазурата : разтопете на водна баня шоколада и маслото,разбъркайте да се смесят добре и полейте с  помоща на лъжица кекса отгоре,посипете с ядки или захаросани корички за декорация.







Да ви е сладко!






1 коментар:

  1. Обожавам да посещавам сайтове за кулинария! Чесот прекарвам времето си в кухнята!
    Този сайт е страхотен! Радвам се, че успях да прочета тази публикация! Успех с развитието му!
    Прочетете още ...




    Офис столове от Sedni.bg

    Офис мебели от Интеза Ком

    ОтговорИзтриване