сряда, 11 март 2015 г.

Домашна торта с точени блатове







За тестото:

80мл.олио,
150гр.захар,
200мл.кисело мляко,
2яйца,
1бакпулвер,
500гр.брашно,може да се наложи да се добави още малко брашно ако тестото лепне.
1пакетче ванилова захар или 1ванилия.

Крем по избор,по надолу съм предложила варианти.

150-200гр.ядки-орехи,бадеми,лешници,предварително запечени и смлени,но не много ситно.
Около 450грама от брашното се пресяват с бакпулвера.В купа се слагат захарта,олиото,киселото мляко,яйцата и ванилията ,разбиват се с вилица или телена бъркалка докато се стопи захарта.Добавя се малко по малко брашното с бакпулвера.Бърка се с лъжица докато се сгъти сместа  и след това се замесва с ръка.добавя се и отделеното брашно и ако е необходимо още няколко лъжици брашно,за да се получи меко нелепнещо тесто.Не се меси много,защото колкото повече се меси то ще се отпуща и ще лепне,ще иска още брашно,а това не е желателно.
Тестото се разделя на четири части.Посипва се работния плот с брашно и се рарточва всяка част на тънка кора- 1-2мм.По време на точенето се посипва брашно ако лепне.
Върху разточената кора се слага шаблон с желаната големина и се изрязва с нож тестото.Ползвам дъното на форма с подвижни стени.От това количество тесто  се получават 6-7 блата с размер 28см.диаметър.Изрезките се събират,премесват се за да се съединят,раделят се на топки и пак се разточват и така до изчерпване на цялото тесто.
Всеки блат се пече върху хартия за печене в загрята на 180С фурна. Пекът се за няколко минути до получаване на розов цвят .
Изпечените блатове се оставят да изстинат.
Поставя се един блат ,маже се добре с крем,блат,крем и т.н.,завършва се с крем.От страни също се измазва добре с крем.




Отгоре и от страни се панира с ядките и се  поставя в кутия за торта ,слага се в хладилника за 12 часа,най- добре  едно денонощие.Ако не разполагате с кутия за торта ,може да направите като мене,покрийте я отгоре с капак за микровълнова фурна.Трябва да се изолира ,за да се запази влагата на крема,а и да не поема други миризми от продуктите в хладилника.


За крема:

Може да сварите 3 пудинга на Д-р Йоткер според указанието на опаковката и да добавите в готовия ,топъл крем 1 пакет от 125 гр масло,
Може да разбиете 3 пакета крем без варене,като замените млякото предвидено за едия пакет с течна сметана.
Крема,който използвам най-често аз:

1литър и 200мл.прясно мляко,
12 с.л. захар /180 гр./,
4 с.л. /60 гр./ брашно,
1 пакет пудинг от 40 гр , ванилия или друг вкус по избор,
3 яйца,
125 гр.масло.
ванилия

Брашното,пудинга,ванилията,захарта се размесват на сухо,добавя се малко мляко да се получи гладка кашичка,добавят се яйцата и се разбива да се се смесят дбре със кашичката.Разрежда се с останалото мляко и се сварява крема на котлона по обичайния начин.Още докато е топъл се прибавя маслото и се бърка да се стопи и поеме от крема.Преди да се използва , готовия крем се оставя да изстине за 30-40 мин.ли докато започне да се сгъстява .




Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар