сряда, 25 март 2015 г.

Дърпана баница с мая ||



За тестото:

50мл.олио,
50мл.стопена мас,
100мл.вода,
20гр.прясна мая,
1ч.лъжичка захар,
150мл.кисело мляко,
2яйца,
600гр.брашно и още малко ако е необходимо за меко нелепнещо тесто,
1пълна ч. Лъжиса сол.

За плънка:
250-300гр.сирене,натрошено и размесено с един белтък,жълтъка се оставя за намазване на баницата отгоре.
8-10с.лъжици стопена мас за наръсване на корите.

Тестото се меси в хлебопекарна на програмата за месене на тесто без втасване.
В контейнера на машината се слага първо мазнината.В купа се разтваря маята със захарта и водата,прибавя се киселото мляко и яйцата.Разбърква се за да се смесят продуктите и се сипва в контейнера при мазнината,добавя се предварително пресятото брашно и солта.Когато машината замесва тестото се следи и ако то се маже по бъркалките се дбавя още малко брашно докато престане да се маже.
Когато тестото е готово се разделя на четири части,намазват се с мазнина и се поставят в съд също намазан с мазнина.

Тестото може да се замеси и на ръка.От брашното се прави кладенче и останалите продукти се добавят в същия ред .



Приготвя се плънката.Взема се една топка тесто и се разпъва с ръце ,както се разпъват мекици и когато средата се изтъни тестото се слага върху покривка и се разпъва по краищата с леко дърпане.Края на готовата кора не е необходимо да се изрязва,тестото е с мая и те няма да останат жилави след изпичането.Върху кората се поръсва с мазнина 1-2 с.л.,поръсва се от сиренето и с помоща на покривката се завива на руло.Първата кора се завива на охлюв,не много плътно ,поставя се в средата на намазнена тава/32 см.диаметър/.Останалите рула се завиват около първото.





Баницата се оставя да втасва около 40мин. на топличко,маже се със жълтъка,разбит с 1 с.л.олио,слага се в студена фурна и тогава се включва на 180С.Пече се окол 40-50мин.до златисто.Изпечената баница се напръсква със студена вода,покрива се с кърпа за 5мин.




Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар