събота, 7 март 2015 г.

Вита питка














За тестото:

200мл.вода,
300мл.кисело мляко,
2яйца,жълтъка на едното се оставя за намазване,
1/2 блокче прясна мая /20гр./,
1ч.лъжичка захар,
1 равна супена лъжица сол,
6 супени лъжици олио,
около 900 гр. До 1 кг. брашно.

Олио за намазване на корите.

Маята се разтваря във водата заедно със захарта,яйцето и белтъка на другото се разбива с киселото мляко със вилица.Брашното се оформя на кладенче и се сипват течните съставки,добавят се 3 супени лъжици олио,солта.Замесва се меко тесто.След като се омеси се прибавя постепенно и останалото олио,дизмесва се  за да се поеме от тестото .


Тестото се разделя на четири части,от които се оформят топки.Оставят се да почиват 15мин.



Всяка топка се разточва на кора с дебелина около 5мм.Мажат се с мазнина и се слагат една върху друга,като последната не се маже.С ръце се попритиска купчинката от корите,изтеглят се краищата за да се придаде правоъгълна форма.


Разточва се на голям правоъгълник ,с дебелина около 5 мм.Намазва се с мазнина и се сгъва като плик.Най-напред се премятат дългите краища ,да се срещнат по средата,намазват се с мазнина и тогава се премятат късите краища.








Оставя се да почине 15-20мин. и се разточва с дебелина около 5мм.Намазва се с мазнина и се завиват на рула двата дълги ,срещуположни края.Срязва се по средата и се получават две рула.Всяко руло се издължава и усуква.Едното се завива на охлюв и се поставя в средата на намазнена тава с високи стени,другото се увива около него.

Питката втасва,като времето за втасване зависи от температуата,може да отнеме и час.Трябва почти да утрои първоначалния си размер.Когато втаса се намазва с отделения жълтък разбит с една супена лъжица олио .
Пече се на 180 С от студена фурна за 50-60 мин.Зависи от фурната.По време на печенето ако отгоре се зачерви много,за да не прегори е добре да се покрие с фолио.





Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар