Ето какво е необходимо за да се приготви тази вкусотия:
1/2 пакет фини точени кори за баница /250 гр./
Начупват се като юфка и се запичат на 150С ,да се изсушат,но да си останат светли на цвят.
Продукти за крема:
1л.прясно мляко,
4 яйца,
1 и2/3 чаена чаша захар,
4 супени лъжици брашно,
40гр.царевично нишесте с ванилов аромат,
125 гр.краве масло,
10гр.желатин,
2 пак. ванилия.
За декорация: 50гр.шоколад,разтопен с малко масло или олио за да стане по-рядък и лесно да се стича.
Приготвяне на крема:
Желатина се накисва в 100мл.вода,да набъбне.
Отмерва се 1 чаена чаша захар и с жълтъците , брашното,нишестето и прясното мляко се сварява крем.Към готовия и топъл крем се добавя маслото,бърка се до поемането му от крема.
Желатина се стапя на водна баня и се добавя към крема,разбърква се добре, да се поеме от крема.Добавя се ванилията.
Останалата захар с малко вода /около 100мл./се слага на котлона да се вари,а през това време белтъцъте със щипка сол се разбиват с миксера на твърд сняг.
Гъстотата на захарния сироп трябва да е такава,че капка пусната в чаша студена вода да пада на дъното без да се разнася.
Когато захарния сироп е готов се налива на тънка струя при белтъците,като едновременно се бърка с миксера.Казано на кратко това е крем "Меренге" приготвен по топъл начин.
Белтъчния крем се смесва с другия крем.
Подходящ съд се застила с фолио.На дъното се изсипва един пласт крем,около 1 см,Останалия крем се смесва с корите и се разстила върху пласта от крема.Съдът се поставя в хладилника за няколко часа да стегне.
Когато сладкиша е готов се обръща върху съд за сервиране и се декорира с разтопения шоколад.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар