четвъртък, 24 април 2014 г.

торта ЗЕБРА



Днес искам да ви представя една рецепта от старите ми тефтери за торта "Зебра".Приготвя се много лесно и бързо.Доста е калорична,но пък е много вкусна.




Всеки път шарките са различни,като при зебрите,нали знаете,че няма две зебри с еднакви шарки.Този път така се получиха.


Необходими продукти:

За сиропа:
3 чаени чаши вода,
2,1/2 чаена чаши захар

За блата:
8 яйца,
1,1/2 чаена чаша захар,
1 чаена и 1 кафена чаши брашно,
1 кафена чаша какао на прах,
2 пак.ванилия

За глазурата:
1 чаена чаша захар,
1 супена лъжица какао,
1 пакетче краве масло/125гр./,
1 супена лъжица вода

Чаената чаша,която ползвам е с вместимост 240 мл. ,кафената 80 мл..

Масло за намазване на тавата и брашно или галета за посипване.
50-100гр.едро смлени,запечени орехи.Може и с други ядки или кокосови стърготини,но оригиналната рецепта е с орехи.

Най-напред се приготвя сиропа.В подходящ съд ,захарта и водата се варят до стапянето на захарта.Оставя се на страни да изстине.

Подготвя се тавата,маже се добре с меко масло по дъното и стените и се посипва с брашно или галета.
Отделят се белтъците от жълтъците.Белтъците в дълбока купа,в която ще се разбива блата.Разбиват се с миксер със захарта на сняг,да увеличат значително обема си и се прибавят жълтъците,един по един.Разбиването на сместа продължава до гъста кремообразна смес.В тортата няма набухватели,разчита се само на въздуха,който се вкарва при разбиването.



Половината от сместа се отсипва в друга купа.В едната част се добавя ванилията и 1 чаена чаша брашно.Брашното се добавя на части,разбърква се внимателно с дървена лъжица или
шпатула.
В другата половина се добавя какаото и1 кафена чаша брашно,предварително смесени.

В средата на тавата се сипва една лъжица от бялата смес,върху нея лъжица от кафявата,върху кафявата пак бяла и така до изчерпването на смесите.
Пече се в предварително загрята фурна на 180С.След 30-40 минути се проверява с клечка за зъби или дървено шишче и ако излиза сухо,блата е изпечен.

Изваден от фурната,блата се оставя за десетина минути и се залива със студения сироп.
Глазурата се приготвя в същия съд ,в който е бил сиропа.Слага се захарта и какаото,разбъркват се,добавят се маслото и водата и се вари на умерена температура до стапяне на захарта .Да стане гладка и лъскава.Разлива се върху тортата и отгоре се поръсват орехите.Леко се притискат с длан.











Когато приготвям тортата за специален случай я пека във тава със свалящи се стени,облицовам я с хартия за печене,намазвам и посипвам с брашно.
Поставям  върху чинията за сервиране метално фолио,достатъчно широко за да се направи висок борд ,слагам изпечения блата в средата,вдигам краищата на горе и за по-сигурно обръча от формата.




Наливам сиропа,изчаквам малко да попие добре  и освобождавам тортата от обръча.




Фолиото от страни може да се премахне или да се остави малка част и да се заметне надолу по ръба на чинията.







Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар