четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Масленица със сирене







За тестото:

450мл.вода,
20гр.прясна мая,
1чаена лъжичка захар,
1 равна супена лъжица сол,
Около 700гр. брашно.

300гр.сирене,около300 мл.стопена мас.

Разтваря се маята и захарта във водата.Към брашното се добавя солта.Замесва се меко и еластично тесто.Тестото се разделя на 8 равни части,които се оформят на топки.Оставят се да починат за 15-20 мин.Взема се топка,потапя се в маста и се разпъва с ръце докато е възможно и се слага на работния плот и се доразпъва ,за да се изтънят краищата.Поръсва се с малко мазнина.Следващата топка се разпъва по същия начин,слага се върху вече разпънатата кора и се доразпъва до същата големина.Поръсва се с мазнина и отгоре се поръсва с натрошено сирене.Така още две топки,поръсва се със сирене и получената купчина от четирите кори се завива на руло,което се разпъва и усуква.Завива се на охлюв и се поставя в средата на намазана с мазнина тава/32см.диаметър/.Останалите четири топки се приготвят по същия начин и второто руло се завива около охлюва.




Оставя се да втаса на тпличко.


фурната се загрява на 200 С,слага се да се пече и фурната се намаля на 180 С.Пече се около 1 час до апетитен загар.Изпечената масленица се поръсва със студена вода и се покрива с кърпа за 15-20 мин.





Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар