петък, 7 ноември 2014 г.

Тутманик




За тестото:

400 мл.вода,
20 гр.мая,
1 ч.л.захар,
1 с.л.сол,
2 с.л.олио,
1 яйце,
700 гр.брашно и малко още за поръсване при точенето.

1 ч.ч.стопена мас или масло за намазване,

300 гр.сирене.

Маята се разтваря във водата със захарта,добавя се яйцето и се разбива леко да се поразкъса белтъка и жълтъка.Брашното се прави на кладенче,слага се солта и олиото и се добавя и сместа с маята.Замесва се тесто,меко и еластично.Тестото се разделя на три части,които се оформят на топки.Оставят се да починат 15-20 мин.

Взема се топка и се разточва на кора около 15-20 см.по- широка от диаметъра на тавата,в която ще се пече /30 см./
В средата на кората се отбелязва дъното на тавата

Намазва се добре с мазнина и се реже по края

В центара се слага натрошено сирене и след това всеки  срещуположен край ,като се разпъва колкото е възможно се слага отгоре .Всеки пласт се маже с мазнина

Получава се малка питка,която се отделя на страни.Следващата топка се разточва със същата големина като първата,маже се с мазнина и в центъра се поставя вече готовата .Отгоре се поръсва сирене и се процедира както при първата кора.Така и третата топка тесто.



Така получената питка се слага в намазаната с мазнина тава,притиска се с ръката,всеедно се сече,така се оформят 6 или 8 парчета.


С ножа се срязва м/у парчетата без да се стига до дъното,около 2 см Втасва на топлико за 40 мин. във фурната на 50 С и после фурната се увеличава на 180 С .Пече се за около 50 мин.Изпечения тутманик се покрива за 10- на мин.



Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар