вторник, 2 декември 2014 г.

Шарен сладкиш



Необходими продукти:

за жълтата смес:
4 цели яйца и 4 жълтъка,
1 чаена чаша захар,
2 пакетчета ванилия или 1 капсула течна,
1,5 чаена чаша брашно.

за бялата смес:
4 белтъка,
4 супени лъжици захар,
4 супени лъжици брашно,
щипка сол.

за сиропа:
2,5чаени чаши захар,
3 чаени чаши вода.

за глазура:
125 гр.краве масло,
1 супена лъжица какао,
1 супена лъжица вода.
1 чаена чаша захар.
И още 2 - 3 супени лъжици какао за наръсване и кокосови стърготини за декорация.Кокосовите стъготини могат да се заместят с ядки/орехи,бадеми или др./

Най- напред се вари сиропа за няколко минути и се оставя да изстива.За по- бързо,съдът може да се сложи в друг по- голям съд със студена вода.

Отделят се белтъците на четири от яйцата в купата ,в която ще се разбива бялата смес,а в друга купа се слагат жълтъците и другите четири яйца.

Приготвя се бялата смес.Белтъците се разбиват със щипка сол,с помоща на миксер докато станат на пяна и след това се прибавя захарта,лъжица,по лъжица  без да се прекратява разбиването до получаването на меки връхчета.




Купата с разбитите белтъци се оставя на страни и се пристъпва към приготвянето на жълтата смес.Яйцата и жълтъците се разбиват със предвидената за тях захар и ванилията с помоща на миксер докато удвоят та чак утроят обема си.В сладкиша няма набухвател и за да стане пухкав трябва да се разбие много добре.



Работата със миксера приключва.
Към разбитите белтъци се добавя придвиденото за тях брашно,като се размесва внимателно с помоща на дървена лъжица за да се запази въздуха в сместа.
Към жълтата смес също се прибавя и размесва внимателно брашното.

Дълбока тавичка с размер 28 см.диаметър се намазва с масло или олио и се посипва с брашно.
Изсипва се в тавичката половината жълта смес и с помоща на цедка се наръсва плътен слой какао.



Отгоре,с лъжица се слага от бялата смес

Пак се посипва какао върху бялата смес



Сипва се отгоре останалата жълта смес, с помоща на лъжица,за да може да се разпредели по- лесно.




Сладкиша се пече в загрята фурна на 180 С за 30-35 мин.Пробва се клечка за зъби и ако излезе суха е изпечен.
След като се изкара от фурната се оставя за 5 мин. и с лъжица се полива със студения сироп,докато се поеме цялото количество.

Глазурата се приготвя като всички продукти се слагат в подходящ съд и се слага на умерен огън на котлона,вари се докато маслото и захарта се стопят,като се разбърква за да не загори.

Сладкиша се залива с глазурата и се поръсва с кокоса.






Въпреки дългите обяснения,приготвя се бързо,става много вкусен,а е и ефектен.

Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. Слага ли се захар в глазурата и колко ?

    ОтговорИзтриване
  2. Моля да бъда извинена!Една чаена чаша захар се слага в глазурата.Благодаря,че отбелязахте пропуска !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за хубавата рецепта, със сигурност ще я изпробвам, но е доста калоричен този сладкиш.Явно други ще ядат, а аз само ще го гледам и ще му се радвам.

      Изтриване