сряда, 10 декември 2014 г.

Пурички и топки от едно тесто












Необходими продукти за тесто:
Равни количества олио,стопена св.мас,кисело мляко.
Брашно за меко и еластично тесто.

За плънка: локум и орехи,използвах 300гр.локум и шепа орехи

За овалване на изпечените сладки: пудра захар,използвах 200 гр.

Отмерих течните съставки с чаша с вместимост 200 мл.Използвах за направата на тестото около 650 гр.брашно.
В купа се сипват течните съставки,разбъркват се с лъжица и постепенно се прибавя брашното.Бърка се с лъжицата докато е възможно и след това се доизмесва с ръце.
Тестото се разделя на 2-3 топки . Всяка се разточва на тънка 1-2 мм.кора,която се нарязва на квадрати 5-6 см.Изрезките от страни се събират и после се прибавят към останалото тесто.преди да се разточи тестото се посипва плота с брашно,също и топката отгоре ,за да не лепне,то няма да остане,тестото си го поема при точенето.тестото,което не се обравотва е добре да се сложи в хладилника,завито със свежо фолио.
В единя край на квадратчето се слага локум и се завива на пуричка.Може да се сложи и орехи,но е по- добре да са по -ситно накълцани за да се запази формата на сладката.

Вместо с форма на пурички,сладките могат да се направят на топки.

Подреждат се в тава застлана с хартия за печене на около сантиметър разстояние.Пекът се в загрята на 200 С фурна за 15-20 мин.до бледо розово.

В тавичка се сипва пудрата захар и веднага след като се изкарат от фурната сладките се овалват мн.добре в нея.















Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Това означава ли че ако сложа 1ч.олио слагам същото количество по 1ч. св.мас и 1ч. мляко.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,Кристина,да ,с каквато чаша измерите олиото,със същата и останалите,мас/стопена/ и кисело мляко.Използвах чаша с вместимост 200мл.и останалите продукти са съобразени с това количество,но ако решите да използвате по-голяма или по- малка чаша ще се увеличат или намалят съразмерно и другите продукти.

    ОтговорИзтриване