петък, 5 декември 2014 г.

Милинки без месене






Продукти за тестото:

1 чаена чаша топла вода,
1чаена чаша кисело мляко,
1яйце,
1/2блокче мая/20гр./
1супена лъжица захар,
1пълна чаена лъжичка сол,
600гр.брашно.

2/3чаена чаша олио

около 150 гр.натрошено сирене

за заливка : 1яйце и 1 супена лъжица кисело мляко.

1шепа царевично брашно за овалване.

Тестото се пригитвя в дълбока купа, от вечерта,като се разтваря маята във водата/водата да е с температура около 40 С,близка до телесната за да не се повреди маята/,захарта,добавя се киселото мляко и яйцето разбито с вилица.Сместа се разбърква добре ,да се смесят продуктите и започвате да добавяте брашното малко по малко като се бърка с дървена лъжица.Когато е добавено около половината от брашното се поръсва и солта.Тестото става гъста лепкава маса.



Купата се завива със свежо фолио,като тази част,която е над тестото се намазва с олио.Така приготвеното тесто се слага в хладилника .
На сутринта вземате една тава 32см.диаметър,сипвате половината от олиото и започвате да правите милинките.Късате топка от тестото с големина на малко яйце,разпъвате я на малка питка и слагате в средата малко сирене,сгъвате като бохчичка и я оформяте между дланите на топка,овалвате топката в царевичното брашно и редите в тавата топките една до друга .


Когато,подредите всички топки,с пръст направете ямки върху всяка и полейте с олио,да се запълнят ямките,сложете тавата на топло да втасват за 40-50 мин.



Аз ги слагам във фурната и я включвам на 50С.
Втасалите милинки се намазват с разбитото яйце с киселото мляко.
Фурната се увеличава на 200С и милинките се пекът 40-50 мин. до апетитно зачервяване.Когато се изкарат от фурната,още топли се мажат с олио.





Да ви е сладко!

1 коментар:

  1. Непременно ще я изпробвам, защото е без месене и ми се струва, че е лесно изпълнима.
    Благодаря от сърце за рецептата !

    ОтговорИзтриване