събота, 21 март 2015 г.

Козунак с кисело мляко





Необходими продукти:

140гр.захар,
100мл.прясно мляко,
20гр.прясна мая,
200гр.кисело мляко с 3,6%масленост,може и по-висока,
1яйце и 1жълтък,
5супени лъжици олио и още 30-40гр.масло,
ванилия,настъргана кора от лимон,есенция лимон,
щипка сол,
650гр. брашно и още малко ако е необходимо .

Стафиди,локум може да се сложат по желание.

Може да се измеси и в хлебопекарна.Два пъти програма "месене",след първото месене се добавя супена лъжица олио,а четирите още в началото на замесването.

Продуктите да са със стайна температура.
Брашното се пресява.
Прясното мляко се затопля заедно със захарта,прибавя се киселото мляко,яйцето и жълтъка.Разбърква се добре за да се стопи захарта и се прибавя маята.Когато маята се разтвори се прибавя малко брашно,да се получи кашичка/квасец/.Покрива се и се оставя за 30 мин.да се активира маята.
От брашното се прави кладенче и се сипва квасеца,добавя се солта,4 с.л.олио,ароматите,лимоновата кора.Замесва се тестото,измесва се мн.добре и когато е готово се сипва отгоре 1с.л.олио,меси се докато мазнината се поеме и тестото се изглади.Поставя се в дълбока купа,намазана с масло,покрива се със фолио за свежо съхранение и се слага на топличко да втаса,почти да утрои обема си.Тъй като няма как да затопля цялото помещение до 30 С,затоплям лекичко фурната и слагам там купата.
Маслото се стапя.Втасалото тесто се поставя на плота и с ръце се изтегля на правоъгълник.Намазва се с масло и се поръсват стафидите и локума ако ще има такива. Завиват се две срещуположни рула,срязват се по между им .Според нужния брой за плетене,могат да се разреже всяко руло напречно  на две или три части.Всяко руло се поразточва с ръце,като се таркаля като точилкаАз направих един голям и един малък.Плетох ги с четири фитила.

Козунаците втасват отново около 45- 50 мин.,на топличко.Когато втасат се мажат със разбит белтък и се писипват със захарни трохи.

Захарните трохи се приготвят като малко белтък се смесва със захар ,толкова,че да се оформят трохи при поръсването.

Пекът се от студена фурна на 180 С ,когато отгоре се зачервят,покривам фолио,намалям градусите на 170 .Изпичат се за50-60 мин.,но все пак зависи и от фурната.












Да ви е сладко!



2 коментара:

  1. Прекрасна рецепта!Ще я пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня,оказа се ,че киселото мляко е достоен заместител на прясното.Пробвай непременно.

      Изтриване