вторник, 11 март 2014 г.

КИФЛИЧКИ с кашкавал


Продукти:
около 500гр. брашно,
20 гр. жива мая,
1ч.л. захар,
1к.ч. вода
1к.ч. кисело мляко,
1/2 ч.л. сода бикарбонат,
1к.ч. стопена мас,
150гр. ситно настърган кашкавал,
1ч.л. сол,
2 яйца / жълтъка на едното се оставя за намазване/

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря с водата и захарта. В купа се смесват брашното, кашкавала и солта, прави се кладенче и сипват разтворената мая, стопената мас, киселото мляко със загасената сода в него и яйцата. Замесва се тестото.


От тестото се късат и оформят топки с размер на малко яйце /от това количество тесто се получават около 25-26 бр./.


Взема се топче и с точилка се оформя малка елипса с дебелина около 0.5см.


В единия край на елипсата се правят нарези.


Елипсата се завива на кифличка ,като се започва  от не нарязаната част. Кифличките се подреждат в намазана с олио тава или застлана с хартия за печене на малко разстояние.
В отделения жълтък се сипва малко олио и с тази смес се намазват кифличките. Могат да се поръсят със сусам или маково семе.


Оставят се 15 мин. да почиват , включва се фурната да загрее на 180С , и когато фурната е загряла се слагат да се пекът.Времето за печене е 30-40 минути,но това време е ориентировъчно,трябва да се наблюдават.Аз,лично,когато реша,че са готови,вадя една кифличка,разчупвам я за да се уверя,че са готви.
Изпечените кифлички се слагат върху решетка да поизстинат.


В момента, който спрат да ви парят ,можете да ги почвате.



Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар