понеделник, 24 март 2014 г.

ПОГАЧА на ВЪЗЛИ


Лека и въздушна погача на възли.

Необходими продукти:
1/2 блокче мая /20гр./,
100 мл. вода,
200 мл. кисело мляко,
1 яйце,
100 мл. лимонада или газирана вода,
1 ч.л. сол,
1ч.л. захар / за маята/
600 гр. брашно,
2с.л. олио,
1 яйце за намазване.
малко стопена мас или масло за намазване на ръцете.

Рецептата е адаптирана за измесване в хлебопекарна.

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря с водата и захарта. На дъното на контейнера се сипва олиото, разтворената мая, киселото мляко разбито с яйцето, лимонадата, брашното и най- отгоре солта.
Машината се пуска на програма месене с втасване.

Готовото тесто се изсипва в тавата в която ще се пече, която е предварително намазана с мазнина.


Разделя се на 16 части.


Всяка една част с мазни ръце се изтегля на фитил.


И се вързва на възел.


И така всички части.


Оставя се да втаса много добре , на топличко.


Втасала се маже с разбито яйце, пече се на 180с. в  загрята  фурна.
Пече се до апетитно зачервяване.





За по-лесно изваждане на погачата от тавата застелете дъното 
с хартия за печене / намазана с мазнина / .

Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар