Лека и въздушна погача на възли.
Необходими продукти:
1/2 блокче мая /20гр./,
100 мл. вода,
200 мл. кисело мляко,
1 яйце,
100 мл. лимонада или газирана вода,
1 ч.л. сол,
1ч.л. захар / за маята/
600 гр. брашно,
2с.л. олио,
1 яйце за намазване.
малко стопена мас или масло за намазване на ръцете.
Рецептата е адаптирана за измесване в хлебопекарна.
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря с водата и захарта. На дъното на контейнера се сипва олиото, разтворената мая, киселото мляко разбито с яйцето, лимонадата, брашното и най- отгоре солта.
Машината се пуска на програма месене с втасване.
Готовото тесто се изсипва в тавата в която ще се пече, която е предварително намазана с мазнина.
Разделя се на 16 части.
Всяка една част с мазни ръце се изтегля на фитил.
И се вързва на възел.
И така всички части.
Оставя се да втаса много добре , на топличко.
Втасала се маже с разбито яйце, пече се на 180с. в загрята фурна.
Пече се до апетитно зачервяване.
За по-лесно изваждане на погачата от тавата застелете дъното
с хартия за печене / намазана с мазнина / .
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар