Не бих казала, че съм толкова голям майстор на козунаци, че да уча другите как да ги правят, но реших да споделя моята рецепта.
Необходими продукти :
1 блокче мая /42гр./
300 мл. прясно мляко,
250гр. захар,
160мл. олио,
4яйца и 1 жълтък,
ванилия,
кората на 1 лимон / настъргана / + сока на 1 лимон,
около1100 гр. брашно,
1 к.л. сол,
малко стопено масло за намазване на ръцете,
стафиди и локум.
Начин на приготвяне: Млякото, захарта и олиото слагам в подходящ съд на котлона до завиране, веднага след това махам от огъня и се оставя да изстине, до положение да търпи пръста.За по-бързо аз слагам съда в по голям със студена вода, бъркам за да се разтопи хубаво захарта. В тази смес прибавям натрошена маята и като се разтвори прибавям яйцата, разбивам сместа с вилица за да се поразбият яйцата . Добавям ванилията и лимоновата кора.
В купа пресявам брашното със солта, правя кладенче и слагам лимоновия сок, след това изсипвам сместа и замесвам тестото.
Ако се намалят продуктите на половина, може да се измеси в хлебопекарна.
Готовото тесто разделям на толкова топки, колкото фитили ще правя. От тези продукти могат да се направят два по-големи или три по-малки козунака.Аз замесих 1/2 от продуктите в хлебопекарна на програма за месене на тесто ,като повторих програмата втори път. Разделих тестото на три.
Загрях леко фурната покрих тестото и го сложих ,в топлата фурна да втаса.
След час и половина се получи това /ако всичко е нормално тестото трябва да си удвои обема/:
Оформям фитилите на кухненския плот и преди да започна го намазвам с разтопено масло, вземам една топка и я слагам с тази страна на която е лежала да втасва да е на горе.
С намазнена ръка я разтеглям по плота с леко натискане, слагам стафидите и локума.
И навивам на фитил.
Сплитам фитилите.
Поставям в продълговата форма за кекс, застелена по дъното и стените с хартия за печене.
Разбивам отделения белтък на пяна и намазвам с четка козунака.Оставям го на топличко да втаса.Когато е вече втасал го намазвам повторно с белтъка и го наръсвам обилно със захар.
Загрявам фурната на 180 С слагам козунака и веднага я намалям на 160С., след около половин час ако се е зачервил доста отгоре, го покривам с метално фолио.
Пека го около час /50-60 мин./.
Изпечения козунак, поставям върху решетка да изстине.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар