четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Дърпана баница





Рецептата за баницата беше на пакета с брашно,който си бях купила.Не бях правила дърпана баница,но се реших да пробвам.Спазих стриктно указанието,само добавих още десет минути към времето за печене.Много съм доволна от резултата.

Продукти

600 гр.брашно,
3 яйца,
1 ч.л. с връх сол,
1 с.л оцет,
1 с.л.олио,
250 мл.топла вода,
200 мл.олио за отпускане на питките,
250 гр.ссирене.

Две от яйцата се разбиват и към тях се добавят водата,солта,оцета и 1 с.л.олио.В брашното се прави кладенче,излива се сместа и се замесва тесто малко по- твърдо от това за питка.Докато измесвах тестото се наложи да добавя още около 50 гр, брашно ,така че за направата на моята баница използвах 650 гр. брашно.
Тестото разделих на 6 части,оформих ги на топки и ги сложих в тавичка,където предварително сипах 200 мл.олио.Топките сплесках на питки за да се покрият с мазнината.

Покрих тавата с фолио и оставих да почиват за 30 мин.

След това взех топка и я разпънах като мекица до колкото беше възможно и слижих върху покривка ,доръзпънах нежно и внимателно краищата докато се получи голяма и тънка кора.

Полях с лъжица малко олио от това ,в което сложих питките и поръсих със сирене.С помоща на покривката завих на руло и оформих охлюв.Слижих го в средата на намазнена тава.така направих и останалите кори,завивайки ги около първата.Когато започнах да правя предпоследната кора,включих фурната на 180 С да загрява.Накрая залях баницата с разбитото трето яйце и я сложих да се пече.Пекох 35 мин.След изпичането я поръсих с малко студена вода и я покрих с кърпа за 5 мин.






Да ви е сладко!



2 коментара: