понеделник, 19 януари 2015 г.

Селска баница




Продукти :

300мл.вода,
20гр.прясна мая или 7гр.суха,
1ч.л.захар и 1ч.л.сол,
500-550гр.брашно.тип 500

350-400гр.сирене,

3 яйца,

по 1 к.ч.олио и стопено краве масло или мас,за поръсване на корите,

1 купичка царевично брашно/около 130гр./


От брашното се отделя малко,една две шепи,останалото брашно се пресява в купа заедно със солта,прави се кладенче.Маята се разтваря с малко от водата и се изсипва в кладенчето,добавя се захарта.С лъжица се разбърква като се отнема по малко от брашното ,да се получи кашичка.Оставя се за 15-20 мин.да се активира маята и се замесва .Когато се поеме брашното се добавя от отделеното за да се получи еластично тесто,малко по твърдо от това за питка.Може да се наложи да се добави още малко брашно,но може и да не е необходимо,тестото си показва.Няма как да се определи с точност,защото различните брашна поемат различно течност.
Тестото се разделя на 10 топчета.Оставят се да почиват посипани с царевично брашно под тях и огоре и покрити с покривчица.През това време се стапя маслото или маста и се смесва с олиото.Сиренето се натрошава и се смесва с две от яйцата,разбити предварително с вилица.
Тавата/32/см. се намазва с 1-2 с.л. от мазнината.
Взема се топка ,разточва се на кора с дебелина около 1 мм.По време на точенето се ръси от царевичното брашно.Кората се поставя  в тавата ,като леко се набира към средата,а краищата да са плътно до стената,посипва се с мазнина ,поръсва се със част от сиренето.Другата кора отгоре ,пак по същия начин и така десетте.Последната само се залива с разбитото трето яйце,наръсва се с мазнина и баницата се поставя в студена фурна,включва се на 180 С и се пече до златисто,около 50 мин.













Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар