Ябълки затворени между две хрупкави кори,вкусен и лек десерт,лесен за приготвяне.Източника на рецептата e oт сайта "Книга кулинарньйх рецептов"
Необходими продукти за тестото:
300гр.брашно,
200гр.краве масло,
3 жълтъка,
120гр.захар,
1ванилия/добавено от мене/,
2супени лъжици прясно мляко/вместо сметана,както беше посочено в оригиналната рецепта/
За пълнежа:
1,5кг.ябълки,
1супена лъжица захар/използвах кафява/,
1 пакетче ванилова захар,/може да се замени с ванилия и да се добави още една лъжица захар/,
2супени лъжици брашно/галета/
Маслото трябва да е студено/от хладилника/,брашното се пресява със солта и към него се добавя нарязано на кубчета маслото.Претрива се с ръце за да стане на трохи .Жълтъците се смесват с млякото и предвидената за тях захар,добавят се към брашното и се замесва тесто.Не се прекалява с месенето на тестото,достатччно е да се събере в компатна гладка маса.Ако се прекали с месенето,тестото омеква от топлината на ръцете и започва да се маже по плота.Готовото тесто се разделя на две части,едната да е по- голяма/две трети от цялото количество/,оформят се питки от частите тесто,завиват се с фолио за свежо съхранение и се слагат в хладилника за час.
Докато тестото престоява в хладилка приготвих пълнежа.Ябълките се обелват,изчистват от семките и се нарязват на кубчета,поставят се подходящ съд,достатъчно голям за да могат да се бъркат лесно/аз ползвах тенджера с незалепващо покритие/.Прибавят се към тях захарта и ваниловата захар и се готвят на котлона за около 10-12мин.Внимава се да не се разкашат,парчетата ябълки трябва да остана цели.
Фурната се загрява на 180С.Взема се по-голямата питка и се разточва на кора,за да не лепне при точенето посипах плота с малко брашно.Дебелината е около 2-3 мм.,да е достатъчно голяма за да се изреже основа,а за стените използвах излишната част.Височината на страничния борд да е около 4см.Ако някъде се случи да се скъса не е беда,тестото е меко и пластично и лесно се моделира.
Използвах тава с подвижни стени с диаметър 26см.Основата се надупчва с вилица за да не се надуе при печене,но въпреки това ,когато се печеше пак тръгна да се надува,отворох фурната и боцнах с вилица подутото и то веднага се връща на дъното.
Така приготвената основа за шарлотата се слага в загрятата фурна да се запече за 10-12 мин.изважда се от фурната.Преди да се сложи пълнежа към него се добавят двете супени лъжици брашно или галета,Слага се пълнежа,леко се натиска за да се уплътни и се заглажда . Другата част от тестото се разточва на кора с размера на тавата,пренася се внимателно върху пълнежа.Краищата се притискат леко да се съединят с изпечената част.Нарязва се.пече се в средната част на фурната на 180 С до розово за около 45-50 мин.Готовата шарлота се изважда от фурната и се оставя да се охлади напълно преди да се извади от формата.Работи се внимателно ,тестото е много крехко.Отгоре се посипва с пудра захар.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар