вторник, 6 януари 2015 г.

ВЪРЗАНА БАНИЦА








За тестото:

350мл.прясно мляко,
1 блокче/42гр./мая
3 яйца,
1с.л.захар,
1с.л.оцет,
1 с.л.олио,
1 с.л.равна,сол,
Около 800 гр.брашно.


Плънка:
350-400гр. сирене,
1 яйце.

За мазане на корите около 1 ч.ч. стопено масло или мас или комбинация от двете мазнини.

1 яйце за намазване на баницата отгоре.

Млякото се затопля леко и в него се разтваря маята заедно със захарта.Яйцата се разбиват с вилица.Брашното се прави на кладенче,сипва се млякото с маята,яйцата и останалите продукти,предвидени за тестото.Замесва се меко и еластично тесто.Разделя се на 12 еднакви части,които се оформят на топки,посипват се отгоре с малко брашно и се покриват с покривчица.Оставят се да починат за 15-20 мин.


През това време в купа се натрошава сиренето и се разбърква с яйцето.


Взема се топка,разточва се на сравнително тънка кора около 1-2 мм.,намазва се и се сгъват първо двата срещуположни краища,намазват се,след това другите срещуположни краища,да се получи плик.






Така приготвеното пликче се оставя настрани.Следващата топка се обработва по същия начин и също се оставя.Взема се първата,разточва се леко ,така че да се получи правоъгълник и по дългата му страна се слага от сиренето,завива се на стегното руло и като се притиска между ръцете от центъра към краищата,се удулжава,усуква се и се вързва.Възлите се подреждат в намазана тава.Размера на тавата 32-34 см.
Така ,всички топки се обработват.Всяко предходно пликче,почива докато се оформи следващото и тогава се навива и вързва.




Баницата се слага на топло за 45 мин.да втаса,аз я слагам в затоплена фурна,когато е готова маже се с яйцето,фурната се включа на 200С и се пече около 45-50 мин,когато баницата е изпечена и се изкара от фурната се напръсква с водичка и се покрива за 10-15 мин.с покривчица.




Да ви е сладко!






4 коментара: