вторник, 27 януари 2015 г.

Кифлички-пурички



Продукти за тестото:

600гр.брашно/ и още 2 супени лъжици за доизмесване/,

4 чаени лъжички захар,

300 мл.прясно мляко,

20гр.прясна мая,

2 яйца,от едното се отделя жълтъка за намазване.

125гр.мас или масло или комбинация от двете мазнини.Мазнината стопена/равнява се на 150 мл.ако се мери в милилитри/,

1ч.л.сол.

Кифличките могат да се приготвят без плънка или да се направят със солена плънка/кашкавал,сирене/или сладка плънка от локум,мармалад,но ако се използва мармалад ,желателно е да е по-гъст,защото в противен случай може да потече извън кифличките при печенето.





Приготвяне на тестото:

Прясното мляко се затопля леко.Сипва се в купата ,в която ще се меси тестото и към него се добавят маята и 1 ч.л.захар.Разбърква се с лъжица/най-добре дървена/ за да се разтвори маята и захарта.Към тази смес се добавя по малко от брашното,около една трета,размесва се добре с лъжицата,получава се гъста каша.Покрива се и се оставя на топло .След 15-20 мин.към тази смес се прибавят разбитото яйце и белтък с останалите три лъжички захар.Разбиват се с вилица.Прибавя се стопената мазнина/да не е гореща,като
се потопи пръст да не пари/,солта.Разбърква се да се поемат продуктите и сместа да се изглади.Към сместа се добавя постепенно брашното докато се поеме и се събере на топка,след което се слагат две лъжици брашно и тестото се доизмесва докато ги поеме.
Разделя се тестото на малки късове,от които се оформят топки с големината на малко яйце.Получават се около 24-25 топчета.Топчетата се покриват и се оставят да почиват 15-20 мин.


Взема се топче,разточва се на питка с големината  чаена чинийка,ако кифличките са с пълнеж,слага се малко от него,прегъват се двата края с около сантиметър и се завива като пуричка.Готовата пуричка леко се претъкалва с длан по плота,за да се дооформи и крйчето да прилепне.Кифличките се подреждат в тава застлана с хартия за печене или намазана с мазнина на растояние около сантиметър -сантиметър и половина,с крайчето надолу.



Оставят се да почиват 30 мин.Фурната се загрява на 180 С.Преди да се сложат да се пекът се намазват отгоре със жълтък.Пекът се за 30-40мин., отначало  20 мин. на 180С и след това се увеличава на 200С.






Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар