петък, 23 януари 2015 г.

Кашкавалки






Необходими продукти:
250мл.вода,
80гр.краве масло,
Щипка сол,
125гр.брашно,
4яйца,
150гр,ситно настърган кашкавал,
50гр.едро настърган кашкавал за поръсване.

Водата,маслото и солта се слагат в подходящ съд на котлона .Когато заври се изсипва брашното наведнъж,бъркасе да се получи тесто,което се отделя от дъното.
Тестото се слага в купа и се оставя да изстине/при пипане да не е горещо.Добавят се яйцата,едно по едно,като всяко следващо едва тогава,когато предходното е поето от тестото.Бърка се с миксер,но може и с ръце да се омеси.

Накрая се прибавя ситно настъргания кашкавал,разбърква се добре с лъжица и тестото е готово.

Фурната се загрява на 180 С.Ползвах тава за малки кексчета,намазват с малко олио гнездата и във всяко се слага по 1 супена лъжица от сместа,поръсва се с малко от едро настъргания кашкавал.Кашкавалките се пекът за 30-35 мин. До зачервяване.
Кашкавалките могат да се изпекът и в обикновена тава,намазана с олио.Пак със лъжица се сипват на купчинки,на разстояние една от друга.




Кашкавалките ,когато изстинат,могат да се разрежат през средата и да се сложи солен пълнеж по избор и вкус.

Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар