сряда, 15 юли 2015 г.

РЕДЕНА БАНИЦА С МАЯ





За тестото:
300 мл.вода,
20 гр.прясна мая,
1 чаена лъжичка захар,
1 чаена лъжичка сол,
Брашно 450гр. + още малко ако е необходимо ,за да се получи меко,еластично тесто.
Плънка:
4бр. големи яйца или ако са по- дребни -5бр.
Половин кофичка кисело мляко( около 200 гр.)
Щипка сол,
1 бакпулвер,размесен с 1пълна с връх, супена лъжица брашно.

За мазане-100 гр.мека мас или мало,може да се смесят по 50 гр.от двете мазнини

300 гр.сирене.

Маята се разтваря във водата заедно със захарта,солта се прибавя към брашното и се пресява.прави се кладенче,сипва се течността и се замесва тестото.веднага след като е готово се разделя на 16 еднакви къса,които се оформят на топки.



Оставят се топките да почиват за 15 мин.  и всяка се разточва на питка с дебелина около 2-3 мм.

Приготвя се плънката- яйцата и киселото мляко се разбиват с вилица,прибавя се брашното с бакпулвера и се разбива до еднородна смес.




Питките се групират по четири,като между всяка се маже с мазнина,без най- горната.
Така се получават четири купчинки.Тава с диаметър 32 см.се намазва с мазнина по дъното и стените.Взема се купчинка,разточва се кора до размера на тавата,поставя се в тавата и се намазва с мазнина.Отгоре се разпределя 1/4 от плънката и се посипва с 1/3 от натрошеното сирене и отгоре следващата разточена купчинка ,плънка ,сирене и т.н.Когато се постави и четвъртата кора с остър нож се наряава отгоре (само тя) ,на 8 или 12 труъгълника.Баницата втасва на топло 40 мин.( леко затоплям фурната и я постаявям вътре), полива се с останалата плънка и се пече на 180 С за около 40-45 мин. До зачервяване.,времето зависи и от фурната .Топлата баница се оставя за 30- тина минути ,преди да се реже.











Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар