сряда, 15 юли 2015 г.

Кекс с крем










Необходими продукти за крема: 
100 гр.захар,
2 жълтъка,
60 гр.брашно,
500 мл.прясно мляко,
1 капсула ванилия.

За кокосовата смес:
160 гр.кокос,
150 гр.захар,
50 мл.вода,
2 жълтъка,
1 капсула ванилия.

За кексовата смес:
4 белтъка,
2 яйца,
50 гр.захар,
100 гр.брашно,
20 гр.какао,
50 мл.олио,
100 гр.черен шоколад,
1 бакпулвер.

20 бр. бисквити " петит"

Най- напред се приготвя крема.жълтъците се разбиват със захарта,малко от млякото и брашното,да се получи гладка каша.Смесва се с останалото мляко,добавя се ванилията и се вари до гъст крем.Крема се оставя на страни да се охлажда.

Приготвя се кокосовата смес: захарта и водата се слагат на котлона да се варят.Когато започне да се сгъстява се пробва с капка от сиропа,капе се в чаша студена вода и ако капката остава цяла на дъното,значи е готов.Два жълтъка се разбиват с миксер и без да се прекъсва разбиването се добавя на тънка сруйка горещия сироп.След като се добави сиропа ,разбиването продължава още около минута и се добавя кокоса,разбърква се добре .Оставя се на страни,когато се охлади с ръка се натрошава на трохии.

Кексовата смес се приготвя като предварително се смесват брашното,какаото и бакпулвера.Стапя се шоколада заедно с олиото.В дълбока купа се слагат белтъците и 2 яйца,добавя се захарта и се разбива с миксер да се стопи захарта,добавя се шоколада и когато се поеме от сместа се добавят и сухите съставки.

Продълговата кексова форма се застила с хаттия за печене,така че да обхваща и стените,нареждат се 5 бр.бисквити по дъното,върху тях се разпределя 1/3 от кокосовата смес,отгоре втори ред от 5 бр.бисквити ,върху тях се разпределя половината крем,пак бисквити,кокосова смес,бисквити и останалия крем.Пълнежа трябва да не стига до стените на формата,трябва да остане разстояние.Кексовата смес се излива най- напред в разстоянието между стените и пълнежа,после се излива и отгоре(не задължително да покрие плътно сладкиша отгоре).Формата се чуква няколко пъти в плота за да се запълнят евентуални празнини между смесите,посипва се с плътен слой от останалата 1/3 кокосова смес.
Пече се в предварително загрята фурна на 180С за 20 мин.,след това фурната се изключва и сладкиша остава вътре още 5-10 мин.

Сладкиша се оставя да се охлади напълно и тогава се вади от формата и се освобождава от хартията.Много е крехък и трябва да се работи внимателно.

Отгоре се украсява с разтопен шоколад и се посипва с пудра захар.











Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар