сряда, 8 юли 2015 г.

МИЛИНКИ със сирене





Необходими продукти:
1 чаена чаша(250 мл.)топла вода,
1/2 чаена чаша кисело мляко,
2 супени лъжици олио или стопено масло,
1/2 кубче прясна мая(кубче от 42 гр.),
по 1 чаена лъжичка сол и захар,
Около 650 гр.брашно.

Заливка:
4 яйца,
100-150 гр.сирене,
1/2 чаена чаша кисело мляко.

1/2 чаена чаша олио за потапяне. 

В купичка се сипва половината вода,в която се разтваря маята и захарта,добавя се малко брашно,да се получи рядка кашица.Купичката се покрива и се оставя маята да шупне.
Брашното се пресява и с 2/3 от него се оформя кладенче.В останалата вода се разтваря солта,сипва се в кладенчето,добавя се олиото,киселото мляко и шупналата мая.Замсва се тесто,когато се поеме брашното се добавя по малко от останалото брашно докато се получи меко нелепнещо тесто.Дълбока купа се намазнява,тестото също се намазнява и се поставя в купата,покрива се и се оставя да втаса(да удвои обема си).Времето за втасване зависи от температурата в помещението.

Втасалото тесто се слага върху работния плот,леко намазнен и с мазна ръка се захваща през средата между палеца и показалеца и като се сключат,тестто се прекъсва и разделя на две,после двете части по същия начин и така докато се получат 32 сравнително еднакви части( не е добре втасалото тесто да се реже,дърпа и къса ). Тава с размер 32 см.диаметър,може и правоъгълна се намазва с олио. Оформя се всяка част на топчица,потапя се в олиото и се редят на малко разстояние едно от друго.С пръст се прави дупчица на всяко топче,полива се с олиото ,колкото е останало след потапянето на топките,покрива се тавата с найлон и се оставя да втасват.През това време се подготвя заливката--сиренето се намачква с вилица и се смесва с яйцата и киселото мляко.
Когато топчетата запълнят разстоянието между тях и се долепнат плътно,отгоре се разпределя заливката,оставят се още за около 30 мин.да втасват и се изпичат за 35-40 мин. в предварително загрята фурна на 180 С,до зачервяване.
На снимките милинките са с половинта част от продуктите,затова и топките са 16 на брой,а и тавичката е по- малък разер.












Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар