вторник, 7 юли 2015 г.

КИФЛИЧКИ - фалшиви кроасани









Необходими продукти: 

1 чаена чаша прясно мляко(250 мл.),
1/2 чаена чаша олио,
1/4 чаена чаша вода,
20 гр прясна мая или 7 гр.суха,
По 1 чаена лъжичка сол и захар,
Брашно около 450-500 гр.


1 пакетче от 125 гр меко масло на стайна температура,за намазване,
По желание сирене за плънка,около 150-200 гр.
1 яйце( жълтъка за намазване,а ако се слага сирене,белтъка се размесва в сиренето).

Във купичка се сипва  водата,топличка,но не гореща( около 40 градуса по Целзий) ,разтваря се маята и захарта,добавя се 2-3 супени лъжици брашно и се разбърква на кашичка,покрива се и се оставя за 15-20 мин. да се активира маята.
В съда,в който ще се меси тестото се сипва млякото с разтворената в него сол( млякото да е топличко),добавя се олиото,маята. Размесва се с лъжица и се добавя постепенно,малко по малко брашното,доизмесва се с ръце(тестото да е меко,но да не лепне,при натискане с въра на пръстите да се връща нагоре)
Готовото тесто се разделя веднага на осем равн части,от които се оформят топки.Оставят се за 15-20 мин.да се отпуснат.
Всяка топка се разточва на кора с диаметър около 30 см.За да не залепва тестото по време на точенето се посипва с малко брашно работния плот и тестото.Корите се подрежда една върху друга,като всяка се маже с масло,най- горната не се маже.Купчината от кори се разтила леко с длани,равномерно по цялата площ и с точилка се разточва на кора с диаметър около 55-60 см.Нарязва се на 12 или 16 триъгълника.Слага се малко сирене в основата на триъгълника и се завива на кифличка.Кифличките се подреждат на разстояние 1,5 см в тава застлана с хартия за печене или намазана с мазнина.
Кифличките втасват 40 мин.,мажат се с жълтъка,разбит с 1 ч.лъжичка пр.мляко,изпичат се в предварително загрята фурна на 180 градуса по Ц.  за 40-45 мин.или до зачервяване.






Да ви е сладко !

Няма коментари:

Публикуване на коментар