сряда, 4 ноември 2015 г.

КАШКАВАЛКИ



600 гр.брашно,
100 мл.прясно мляко(топличко ,но не горещо)
30 гр.прясна мая или 10 гр.суха( 1 супена лъжица),
1 чаена лъжичка захар,
1 чаена лъжичка сол,
1 бакпулвер,
1 чаена чаша кисело мляко,
2 яйца,
2/3 чаена чаша олио или стопено масло или мас ( може и комбинация от тези мазнини),
150 гр.ситно настърган кашкавал,
Още около 100 гр.кашкавал,1 яйце за намазване,
 може и малко,около 100 гр.салам или шунка.

Брашното се пресява в купа,размесва се с бакпулвера и настъргания кашкавал и солта.В топличкото прясно мляко се разтваря маята заедно с 1 ч.л. захар.
Прави се кладенче в брашното и се сипва мазнината,киселото мляко,яйцата и накрая сместа с маята.Замесва се тестото,не необходимо много месене,достатъчно е да се изглади и оформи на компактна топка.
На тестото се придава цилиндрична форма,нарязва се на 8 части напречно и след това се разрязва през средата по дължина.
От всяко парче се разстила с ръце питка,в единия край се поставя кашкавал,нарязан на пръчица,може парче шунка или салам,завива се и се поставят в тава застлана с хартия за печене на разстояние,мажат се с яйце ,поръсват се с малко настърган кашкавал и се оставят във фурната за 30 мин.която леко се затопля .След 30 мин.фурната се включа на 180 С .Изпичат се за около 20-30 мин. или докато се зачервят.
Ако няма как да се поберат всички кашкавалки в една тава,след като се изпекат първите,слагат се останалите ,намазани и поръсени и веднага се слагат във фурната.











Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар