четвъртък, 19 ноември 2015 г.

БАКЛАВА С МАЯ



За тестото:
200 мл.прясно мляко,леко затоплено,
2 яйца,жълтъка на едното се отделя за намазване,
20 гр.прясна мая или 1 пак.суха(7 гр.),
1 ванилия или пакетче ванилова захар,
чаена лъжичка захар,щипка сол,
400 гр.брашно,ако е необходимо може да се добави още малко за да се получи меко нелепнещо тесто.


За плънка: 300 гр.едро смлени орехи,

250 гр.стопено краве масло.

За сиропа: 1 литър вода,800 гр.захар,2 ванилии,сока на 1/2 лимон.

Млякото се слага в съда за месене,добавя се маята и лъжичката захар,разбърква се да се разтвори маята и се добавя разбитото яйце и белтъка от другото яйце със щипка сол,ванилията,смесва се с маята и млякото и се добавя постепенно брашното.Замесва се тестото и след като се измеси гладко и нелепнещо се разделя на 12 еднакви части,всяка от които се оформя на топка.Топките се посипват леко с брашно и се покриват с найлон да не хванат коричка.Оставят се за 30 мин да почиват.През това време се смилат орехите и в подходящ съд се стапя маслото.

Намазва се тава с олио или масло.Тавата с размер 32 см.-34 см.диаметър.
Взема се топка и се разточва с помоща на точилка с размер,размера на тавата,поставя се в тавата,намазва се с масло и се посипва с орехи и така и останалите топчици.Всяка се маже и посипва с орехи,без последната.
Нарязва се и се залива с останалото масло по срезовете.Оставя се на топличко за 40 мин.,маже се отгоре с жълтък и се слага да се пече на 170 С до златисто.
Изпечена баклавата се оставя да изстине напълно и се залива с топъл сироп.

Сиропа се приготвя,като захарта и водата се слагат да се варят за 8-10 мин.,лимона се измива добре,изцежда се сока,а кората се слага да ври зедно със сиропа,когато се свали от котлона се добавя ванилията и сока от лимона.

Преди да се залее със сиропа баклавата,с нож се минава по срезовете.Залятата баклава се покрива с по- широка тава или найлон,оставя се да изстине на стайна температура и после се слага в хладилника.Най- добре е да се яде на другия ден.









Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар