вторник, 17 ноември 2015 г.

СОЛЕНИ ОХЛЮВИ




За тестото:
300 мл.прясно мляко,
2 яйца,
1 супена лъжица захар,
1 чаена лъжичка сол,
20 гр.прясна мая или 1 пак.суха(7 гр),
2 супени лъжици олио,
Брашно 700 гр.,повече или по- малко,зависи от големината на яйцата и влажността на самото брашно.


Сирене около 150-200 гр.

1 пакетче от 125 гр.краве масло.


Маята се разтваря в млякото,леко затоплено,прибавя се захарта.От около 2/3 от брашното се прави кладенче,сипва се маята и млякото,яйцата се разбиват с олиото и солта,с вилица и също се сипват в кладенчето при маята.Замесва тестото,като постепенно се прибавя и останалото брашно,докато се получи меко,нелепнещо тесто.Ако е необходимо се добавя още малко брашно,допълнително от предвиденото.
Тестото се разделя на 8 еднакви части,които се оформят на топки.Оставят се да починат за 30 мин.,покрити с покривчица.

От топчицата се оформя фитил с дебелина около 2,5 см.
Фитила се срязва по дължина през средата,обръщат се двете части със срезовете нагоре и се слага парченца сирене,които се притискат към тестото.
Така образувалата се лента се завива като охлювче.
По този начин се обработват всички топки.Получават се 16 охлювчета,които се подреждат в намазана тава.В средата на всяко охлювче се слага още малко сирене.Втасват ,видимо да уголемят размера си.Когато втасат,се поливат с разтопено масло,с помоща на лъжица.Изпичат се на 180 С до апетитно зачервяване.


















Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар