петък, 27 ноември 2015 г.

Домашни СОЛЕНКИ



Необходими продукти:

1 чаена чаша кисело мляко,
1/2 чаена чаша стопена свинска мас,може една част от мазнината,около 1/3 да се замени с олио,
2 чаени лъжички захар,
1 и 1/2 чаени лъжички сол,
300 гр.брашно( 3 чаени чаши),може да се наложи да се добавят още 1-2 супени лъжици.
1 бакпулвер.


1 жълтък за намазване и маково семе,сусам или др. за поръсване,по желание.


В купа се сипват,киселото мляко,мазнината,солта и захарта,разбърква се с лъжица да се смесят продуктите и постепенн се добавя брашното,в което е размесен бакпулвера.Тестото се доизмесва с ръце и се оформя на топка.Плота се посипва леко с брашно,слага се тестото и то се посипва с брашно.Оставя се за малко,колкото да се приготви тавата,която се застила с хартия за печене или леко се намазнява.Разбива се жълтъка.Включва се фурната да загрява на 180-200 градуса.

Тестото се разточва с дебелина около 3- 4 мм. и се изрязват соленките във желана форма,може да се изреже с формички.Соленките се поставят в тавата,намазват се с жълтъка поръсват се по желание
и се пекът за 15-20 мин. до зачервяване.






Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар