петък, 10 октомври 2014 г.

Баклава

Баклава









Необходими продукти:

За тестото:

3 яйца,
150 мл.слънчогледово олио,
150 мл.прясно мляко,
1/2 чаена лъжичка сода за хляб,
1/2 чаена лъжичка сол,
500 гр.брашно и още 100 гр. За доизмесване.

300-400 гр.едро смлени орехи,размесени с 2-3 супени лъжици захар.

250 гр.краве масло.

За сиропа: 900 гр.захар,900 мл.вода,ванилия,1 супена лъжица лимонов сок.

Около 300 гр.пшеничено нишесте.


От тези продукти се получава една тава баклава с диаметър 32 см.


Замесва се тесто от предвидените продукти,трябва да е меко и еластично


Тестото се оставя да почине 20-30 мин.и се разделя на 8 части и всяка една от тях се разделя на 6 или се получават 48  части ,от които се оформят топчета.Всяко топче се овалва в нишесте.






Взема се топче,разточва се на кора с диаметър около 15 см. и отгоре се посипва оболно с нишесте

Подреждат се в купчинка от 12 кори ,между корите се посипва задължително нишесте,така те няма да се слепят и след изпичането .Купчинката се притиска леко с ръце и се разточва на кора ,колкотоне дъното на тавата.



Поставя се в тавата и се поръсва с 1/3 от орехите.


Така се приготвят и останалите топчета.Баклавата се нарязва с остър нож и се залива с маслото,което се пречиства преди това по следния начин: поставя се в подходящ съд на котлона при умерена температура,след известно време,маслото започва да образува пяна,която се премахва/ аз си я събирам в чашка и после я добавям в супа,защото това е сметана,която е останала в маслото.Маслото се оставя на котлона докато се избистри .








Пече се на 180 С за 30 мин.намаля се на 160 С за още 30 мин. И се допича за още 30 мин. на 140 С.Ако искате по-препечана се пече малко по-дълго на 180С.

Когато баклавата изстине напълно се залива с горещ сироп,покрива се отгоре с по-голяма тава и се оставя да изтине напълно ,поне 12 часа,а след 1 ден става още по-хубава.



Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар