четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Торта с ябълки

Торта с ябълки



Ябълки,аромат на канела , ванилия и още нещо,лека и сочна или както я определи моят съпруг "загадъчно вкусна".








Ето и рецептата

  за пълнежа:

70 гр.захар,около 6-7 супени лъжици,
120 мл.сметана с минимум 30% масленост,
около килограм ябълки,на които се маха сърцевината и кората,нарязват се на тънки резени 2-3 мм.
1 пакетче канела 10 гр.,може да се сложи и по - малко ,аз сложих половин,аромата се усеща,но не се натрапва,все пак въпрос на вкус.

за тестото:

300 гр.брашно,
12,5 гр.бакпулвер ,
1/4 чаена лужичка сол,
150 гр.краве масло на стайна температура,
200 гр.захар,
3 яйца,леко разбити с вилица,колкото да се смесят жълтъците и белтъците,
75 мл.(5 с.л.) ром,аз нямах ром и го замених с уйски към което добавих 2-3 капки есенция ром,
75 мл.(5 с.л.) вода,
ванилия.

Пудра захар за поръсване.

Най- напред се подготвя пълнежа- ябълките се разбъркват внимателно със захарта и сметаната.фурната се загрява на 160 С.Тава с диаметър  от 24 -26 см се намазва с мало и се поръсва с брашно.
В купа се пресява брашното,солта и бакпулвера,в друга дълбока купа се разбиват с миксер до пухкавост маслото , захарта и ванилията , яйцата се прибавят на четири пъти ,като след всяко добавяне се разбива добре до пълното им поемане от сместа.Прибавя се брашното на четири части като вече се бърка със шпатула.След третото добавяне на брашно се прибавя рома и след поемането му от сместа се прибавя и водата.Накрая и останалото брашно.
1/3 от тази смес се сипва в тавичката и се разстила равномерно по дъното,отгоре се слага 1/2 от ябълковата смес като се оставя около 1 см.по края.Сипва се пак следващата 1/3 от тестото и огоре останалата ябълкова смес като вече не се оставя свободно разстояние по края,най- отгоре се сипва последната 1/3 от тестото,заглажда се и тавичката се слага в загрятата на 160 С фурна,пече се  час и половина,проверява се с клечка за зъби ,ако е суха ,сладкиша е готов. След като се изкара от фурната готовия сладкиш се оставя за 15-20 мин.,след което се обръща в табличка. Когато изстине се поръсва с пудра захар. При сервиране може да се гарнира с топинг или ванилов крем.







Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар