Необходими продукти:
550 гр.брашно,
2/3 чаена чаша/160 мл./ кисело мляко,
2/3 чаена чаша/160 мл/ стопена свинска мас или краве масло или комбинация от двете мазнини,
1 яйце + 1 белтък,жълтъка се оставя за намазване,
200 гр.сирене,
1 чаена лъжичка сол,
1 бакпулвер,
20 гр.прясна мая за хляб или 1 пакет/7 гр./суха мая.
Маята разтварм в 50 мл.вода с 1 ч.л. захар.
В купа пресявам брашното заедно със солта и бакпулвера,прибавям сиренето натрошено,размесвам добре и правя кладенче , в което сипвам стопената мазнина,киселото мляко,маята,яйцето и белтъка.С лъжица разбърквам добре докато се размесят продуктите,
Оставям лъжицата и с ръце доомесвам тестото.Може да се наложи да се добави още една ,две супени лъжици брашно ако яйцата са по- едри.Оформям тестото на топка. Топката разряавм на 16 еднакви части.
Всяко парче разстилам с ръце на малка питка,навивам и разточвам с ръце за да му придам форма на рогче.
Готовите рогчета подреждам на разстояние в тава ,покрита с хартия за печене или намазана с мазнина,намазвам със жълтък и оставям на топло за 25-30 мин.Обикноевно слагам тавата във фурната и я включам на 50 С ,след около 30 мин.повишавам градусите на 200 С.Пекът се за 30 мин.,Ако рогчетата не могат да се сложат всичките в една тава,слагам колкото може и веднага след като изкарам изпечените ,слагам другите в същата тава да се пекът.
Да ви сладко!
ХАРЕСВА МИ --- ще пробвам
ОтговорИзтриванеЕлена, пробвах ги. Станаха ужасноооооооо вкусни. Мога ли да пусна рецептата ибв моя блог (естествено няма да си препиша заслугите). Страхотна рецепта.
ОтговорИзтриванеДанито,Благодаря за доверието!Наистина се получи страхотна рецепта.Нямам нищо против да я публикувате във блога си.
ИзтриванеСтрахотни са! Винаги стават ужасно вкусни и меки!
ОтговорИзтриванеИ аз ги направих станаха ЧУДЕСНИ!
ОтговорИзтриванеБРАВО за споделената рецепта!