четвъртък, 13 февруари 2014 г.
ТОРТА с ШОКОЛАДОВА УКРАСА
Торта с шоколадова украса За блатовете:3 яйца се разбиват с 300гр.захар и 1ванилия с миксер до побеляване,добавя се 125гр.масло-разтопено,като се поеме се добавя 150гр.брашно и 1бакпулвер,разбърква се добре и се добавят 150гр.смлени орехи.Пече се в/у хартия за печене на 180С.Тестото става малко гъсто затова за по-лесно разнасяне аз го сипвам с лъжица на купчинки-една до друга и след това заглаждам да се слеят в цял блат. Шоколадов мус:В отделни купи се разбиват 400гр.животинска сметана и 2 белттъка. 1желатин/10гр./се накисва в малко вода/около100мл./и се стапя на водна баня.200гр.черен шоколад също се стапя на водна баня и към него се добавя желатина,с шпатула се смесват добре,прибавя се към сметаната,като се размесят се прибавят и белтъците. За сиропа:125гр.масло,300гр захар,200мл вода,3с.л.какао,1 ванилив и 2-3 капки есенция-ром,слага се на котлона /на не много силен/ се бърка докато сместа се хомогенизира. За ганаша:100гр.шоколад се стапя на в.баня и се разрежда със сметана /сипва се малко по малко/до добиване гъстота ,като се вдигне лъжицата да се стича лесно/като по-рядко кексово тесто/. Какво направих аз:изпекох един голям правоъгълен блат/24/38/ от него си изрязах 2 платки с 1 см. по-малки от диаметъра на формата/за форма използвах опаковка от сладоледена торта/ .На дъното сложих 1 пласт мус,огоре блат,от страни запълних с мус,напоих малко със сироп,отгоре останалия мус,другия блат,напоявя се и той,от края да е запълнено с мус.Сложих в хладилника да стегне.На другия ден,изкарах тортата от формата и я залях с ганаша. Това,което ми остана от правоъгълния блат ,нарязах на хапки,потопих ги в останалия сироп и овалвх в смлени орехи.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар