понеделник, 24 февруари 2014 г.

сладкиш с МАСКАРПОНЕ и ШОКОЛАД


Рецептата за този сладкиш стоя дълго в графа"да се пробва" и ето,че дойде ред да я направя.Малко промени,малко допълнения и като краен резултат се получи това вкусно изкушение.
Необходими продукти за блата:
масло или маргарин 125 гр.
пудра захар 125гр.
яйца 3 броя
брашно 125гр.
ванилия 1-2 броя,
1 ч.л. бакпулвер

За крема:
120 гр. захар,
3 жълтъка,
200 мл. течна животинска сметана,
500гр. сирене Маскарпоне,
100 гр. бял шоколад,
100гр. черен шоколад,
10гр. желатин,

За пласта най-отгоре:
50 рг. шоколад,
1 к.ч. едро слени орехи,
около 20 гр. масло,
трохи от блата.
За сиропиране на блата: 1/2 к.ч. захар и 1 к.ч. вода /да заври на котлона до стапяне на захарта/

Приготвяне на блата:  Отделят се жълтъците от белтъците, в дълбока купа се слага мекото масло и пудрата захар, разбива се с миксера на крем.Един по един се добавят жълтъците, ванилията, брашното с бакпулвера.Белтъците се разбиват на сняг и се добавят към сместа с помоща на шпатула. Подготвя се тава за печене с около 2 см. по-широка от формата в която ще се сглобява сладкиша /аз го изпекох в 32 см. тава, а формата ми беше 28 см./
Тавата се намазва с масло и се посипва с брашно / може да се ползва хартия за печене/.Пече се в загрята фурна на 180С  до порозовяване на блата/ проверява се за всеки случай с клечка за зъби/.


Готовия блат се изкарва на решетка за да изстине.

Крема се приготвя , като желатина се накисва в малко вода за да набъбне.
В по-голяма метална купа се смесват сметаната , жълтъците и захарта, сместа се вари на водна баня до окончателното стапяне на захарта , като се внимава да не се пресекат жълтъците.



 Стапя се желатина на водна баня и се прибавя към сместа.



В друга купа се разбива маскарпонето и се смесва с жълтъчната смес.



След което сместа се разделя на две равни части в една се слага разтопен белия шоколад, а в другата черния шоколад.Кремовете  се слагат в хладилника да стегнат.

Докато кремовете се стягат блата се изрязва с размера на формата в която ще се сглобява  /във форма със свалящи се стени/,поставя се в чинията за сервиране и се напоява с изстиналия сироп.

Приготвяне на най-горния пласт : Изрезките от блата се натрошават на трохи, прибавят се орехите и стопеният с маслото шоколад.Разбърква се, трохите да станат шоколадови.

Взема се стената на формата за печене и се поставя в/у блата така, че блата да е дъно на формата. Взема се с лъжица единия крем и се разпределя на купчинки, като се оставя разстояние  м/у тях , след това се запълват  празните места с другия крем.Леко се заглажда повърхността.

Слагат се трохите на равномерен пласт.


Оставя се в хладилника да стегне за няколко часа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар